20 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Bunlara dikkat etmezseniz...

Ev alacaklar dikkat! Bunlara dikkat etmezseniz...

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında maketten konutu satışını kaleme aldı. Peki maketten konut alırken nelere dikkat etmek gerekir? İşte detaylar...



Feride Hilal İmal'in yazısının devamı şu şekilde:

Konuyla ilgili olarak inşaat ruhsatı alınmadan, tüketicilerle gerçekleştirilen ön ödemeli konut satışları tüketici yönünden geçersiz olur. Söz konusu ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin de noterde düzenleme biçiminde yapılması gereklidir.

Ev alacaklar dikkat! Bunlara dikkat etmezseniz...

Söz konusu taraflar arasındaki sözleşmenin kanunda öngörülen resmi biçimde gerçekleştirilmemesi halinde gerçekleştirilen sözleşme geçersiz olur. Fakat bu durumun da 3 istisnası mevcut.

Sözleşmenin kurulmasından en az 1 gün kadar  önce tüketici konu ile ilgili olarak bilgilendirilmeli. Ön bilgilendirme formunda şu ifadeler yer almalı: "Satıcının ismi unvanı, açık adresi, telefon numarası ve varsa diğer iletişim bilgileri, sözleşme konusu konuta ilişkin bağımsız bölümün yer aldığı ada, parsel, blok, konum, kat vb. temel nitelik bilgileri ile bağımsız bölüm net ve brüt alanları, konutun tüm vergiler dahil toplam satış fiyatı varsa teslim ve diğer masraflara ilişkin bilgi, varsa faiz miktarı ve faizin hesapladığı yıllık oran, tüketicinin cayma ve sözleşmeden dönme hakkına ilişkin belgeler, konutun teslim tarihi, verilen teminata ilişkin bilgiler, yapı ruhsatının alınış tarihi, yönetim planı, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve teknik şartname"

Ev alacaklar dikkat! Bunlara dikkat etmezseniz...

Söz konusu satışa konu olan gayrimenkulün en fazla 7 gün öncesine ait takyidatlı tapu kayıt örneğinin tüketiciye verilmesi gerekir. Ayrıca bunun dışında satıcı cayma hakkı süresinin sona ermesinden sonra 30 gün içinde sözleşmeye konu olan gayrimenkule ilişkin olarak satışı tapu siciline tescil ettirmelidir. Konu ile ilgili olarak imzaladığınız sözleşmeyi mutlaka tapuya şerh ettirin. Bunu yapmanız size tapunuzu alabilmek ile ilgili olarak yarar sağlar. İnşaat şirketinin konutla ilgili olarak tamamlama sigortası yaptırıp yaptırmadığını da mutlaka kontrol edin.

Kadınlara konut satışında şampiyon hangi il oldu?

Projeden konut alırken nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön