26 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut fiyatları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi?



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından resmi olarak açıklanan verilerine göre, ocak-şubat 2022 döneminde konut satışı 185 bin 898 şeklinde oldu. Resmi olarak açıklanan verilere göre, geçen senenin aynı dönemine göre yaşanan bu söz konusu azalma yüzde 22,5 şeklinde belirtilirken, inşaat maliyetlerinden kaynaklı arz-talep dengesizliğinin savaş sebebiyle bir süre daha sürecek olması kayıpların 2022 yılının devamında da devam edeceği endişesini de beraberinde taşıdı.

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “İnşaat maliyetlerinden ötürü 2021 yılında markalı konut arzında daralma yaşanmış, bu da konut fiyatlarında artışa neden olmuştu. Piyasanın olumluya dönmeye başlaması ile hızlanan yeni projelerle sektörde ve konut fiyatlarında dengenin oluşmasını bekliyorduk. Rusya-Ukrayna savaşı zaten fazla olan inşaat maliyetlerinin daha da artmasına neden oldu. Çünkü savaş ile birlikte hammadde tedariki ve lojistiği sorunu derinleşti. Petrol fiyatlarındaki artışta inşaat maliyetleri üzerinde negatif bir baskı yapıyor. İnşaat maliyet endeksinde de görülen ve yüzde 80’i bulan artışın devam etmemesi için ne yazık ki önemli bir gösterge bulunmuyor. Maliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arz sorunu ve yükselen konut talebi fiyatların şu andaki hali ile bile dengede tutunamayacağını gösterir nitelikte” şeklinde konuştu. 

Konut almak isterken nelere dikkat etmek gerekir? İşte söz konusu sorunun yanıtları...


Geri Dön