19 / 04 / 2024

Ev alacaklara güzel haber: Kritik tapu kararı geldi!

Ev alacaklara güzel haber: Kritik tapu kararı geldi!

Yargıtay, ipotekli tapusuna ilişkin, inşaat şirketi ve bankaya karşı açtığı kişiyi davada tüketiciyi haklı gördü. Ödemenin hepsinin yapılmasına karşın tapu devri gerçekleştirilmedi. Yargıtay tarafından onanan karar benzer durumda olan birçok vatandaşı ilgilendiriyor.



4.2 MİLYONLUK İPOTEK

Tapusunu bir türlü alamayan Nazire A. tedirgin oldu. A., 20 Aralık 2016 tarihinde şirkete noter yolu ile ihtarname yolladı. A.’nın talebi, tapu devrinin derhal yapılması yönünde oldu. A. olumlu bir yanıt alamadığı gibi bu süreçte gerçekleştirdiği araştırmada ise esas şokla karşılaştı. A.’nın satın aldığı, ödemesini gerçekleştirdiği dahası içinde yaşadığı konutta özel bir bankanın 4 milyon 180 bin TL'lik bir ipoteği vardı. Nazire A. direkt mahkemeye başvurdu. Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesi’nde açılan davada, E. İnşaat adına görünen tapunun Nazire A. adına kaydının yapılması, ipoteğin de iptali talep edildi. Davalı şirket, dosyaya herhangi bir savunma dilekçesi sunmadı. Banka ismine gerçekleştirilen savunmada ise özetle “Davalı E. İnşaat bizim kredi müşterimiz. Davaya konu ipotek işlemi de kredi riskine karşı yapıldı. Tapuya güvenerek davalı firmaya kredi verdik” ifadeleri kullanıldı.

Ev alacaklara güzel haber: Kritik tapu kararı geldi!

YARGITAY DA ONADI

Mahkeme, bilirkişi raporu sonrası kararını verdi. Mahkeme, E. İnşaat AŞ adına olan tapu kaydının iptaline karar verdi. Tapunun Nazire A. adına tescil edilmesi yönünde karar alan mahkeme, bankanın ipotek işlemine de iptal kararı verdi. Bu karara, banka avukatları itirazda bulundu. İtirazı İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi değerlendirdi. Daire, yaptığı yargılamanın ardından karar aldı ve kararda şu ifadelere yer verildi: 

“Davalı banka bir anonim şirket... Dolayısı ile tüm iş ve işlemlerinde basiretli bir tacir gibi davranması gerekir. Banka, davalı firmaya kredi verirken gerekli dikkat ve özeni göstermedi. Bankanın, sadece tapu kayıtları ile yetinerek kredi vermesi mümkün değil. Sırf tapu kaydında yazılı bilgilere dayanarak ayni hak kurulması dürüstlük ve iyi niyetle bağdaşmaz.” İstinaf mahkemesinin verdiği ret kararı sonrası banka avukatları bu kez Yargıtay’a başvurdu. Ancak, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi de istinafın verdiği kararı onadı.


Geri Dön