20 / 04 / 2024

Ev alan mı karlı çıktı faize yatıran mı?

Ev alan mı karlı çıktı faize yatıran mı?

Yükselen mevduat faizleri, konutun getirisini solladı. Emlak fiyatları, 2011 yılından bu yana ilk kez mevduat faizinin altında kaldı.



İngiltere merkezli emlak danışmanlık şirketi Knight Frank, Küresel Konut Fiyat Endeksi'ni yayınladı. Geçtiğimiz yıla kadar raporda en yüksek getiriyi sunan konut piyasası, Türk bankalarının faiz getirisinin altında kalmasıyla birlikte cazibesini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. 


Türkiye’de konut fiyatları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.58 artarak, yüzde 12.73 seviyesindeki 3 ay vadeli TL cinsi ortalama mevduat faizinden daha az getiri sağladı. Konut fiyatları, 2011 yılından bu yana ilk kez mevduat faizinin altında kaldı. 


Knight Frank’in ilk çeyrek endeksinde Türkiye’de konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.3 artış göstermişti. Türkiye konut fiyat artışında İzlanda, Hong Kong, Yeni Zelanda ve Kanada’nın ardından 5’inci sırada yer almıştı. Rapora göre, Türkiye’deki fiyat artışı son 6 ayda yüzde 5.6, yılın ilk çeyreğinde de yüzde 3.4 olarak gerçekleşmişti. Ancak son dönemde bankalar arası rekabet nedeniyle mevduat faizlerinin yükselmesiyle, konut piyasasının tahtı sallanmış oldu. 


Vatan



Geri Dön