28 / 03 / 2024

Ev almak mı, faize yatırmak mı daha mantıklı?

Ev almak mı, faize yatırmak mı daha mantıklı?

Ev almak mı, faize yatırmak mı hangisi daha mantıklı? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...



Elinde belirli bir miktar parası olan hemen herkes parasını iyi şekilde değerlendirmek istiyor. Hürriyet'ten Gaye Kobal ve Barış Özkan'ın haberine göre, kimi parasını faizde tutarken, kimi de ev ya da araba satın alıyor. Gerçekleştirilen tüm bu yatırımların ortak amaçları da insanların birikimlerini artırma isteği. Durum bu şekilde olunca da neye yatırım yapılacağı da merak ediliyor.  

Bundan 10 sene önce toplamda 150 bin lirası olan bir yatırımcı, paraısnı dolara, faize ya da gayrimenkule yatırsaydı ne olurdu? 

Eğer parasını faize yatırsaydı

2011 yılı başlarında toplam 150 bin lirası olan bir yatırımcı her ay, aylık olarak mevduat yaptığında 2021 yılının Nisan ayı sonunda yaklaşık olarak net 379 bin 367 liraya ulaşmış oluyordu. Parasını faize yatıran yatırımcının 10 sene sonundaki nominal getirisi de yüzde 153 oldu.

Ev almak mı, faize yatırmak mı daha mantıklı?

Eğer gayrimenkul alsaydı

Yine aynı yatırımcı 2011 Ocak'ta mega kent İstanbul’dan 150 bin Türk Lirası değerinde bir daire alsaydı bugün değeri yaklaşık olarak 637 bin 500 Türk Lirası şeklinde olacaktı. Resmi olarak açıklanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre mega kent İstanbul’da ortalama metrekare birim fiyatları 2011 Ocak-2021 Nisan dönemleri arasında yaklaşık olarak yüzde 325 şeklinde artış gösterdi.

Ayrıca yine aynı yatırımcının konutu kiraya verdiğinde kira geliri elde edeceğini de unutmamak gerek. 

Eğer dolar alsaydı

Yine aynı yatırımcı 2011 başında 150 bin Türk Lirası ile dolar alsaydı, o zaman 1.56 TL olan kur ile yaklaşık olarak 96 bin 154 dolar alıyordu. Yatırımcı elinde bulunan bu parayı her ay dolar bazlı mevduat yapmış olsa ve stopajlarda düşüldükten sonra 2021 yılının Nisan ayı sonunda toplamda 112 bin 255 doları olacaktı. Yatırımcının Türk Lirası olarak da parası yaklaşık olarak 955 bin liraya ulaşmış olacaktı. Yapılan dolar yatırımının da 10 yıl sonundaki nominal getirisi ise yüzde 537 şeklinde oldu.

Ev almak mı, faize yatırmak mı daha mantıklı?

Son 10 senede TL mevduat yatırımının enflasyonun altında getiri getirdiğini dile getiren Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakkı Öztürk, “Konut ve dolar yatırımı enflasyonun çok üzerinde reel getiri sağlamış. Farklı dönemler için analiz yapıldığında hem nominal hem de reel getiriler yukarıda bahsedilen yatırım araçları için değişir.” dedi.

Konut uzun vadede kazandırır

Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakkı Öztürk sözlerine şu şekilde devam etti : "Genellikle uzun vadede konut yatırımının Türkiye’de reel getiri sağladığı görülmüştür. Tabii ki burada konutun alış fiyatına, bulunduğu bölgeye, kira yaratma kapasitesine ve kira çarpanına dikkat edilmelidir. Zaten Türk yatırımcısının da en çok sevdiği ve yıllardır değişmeyen yatırım araçları dolar, gayrimenkul yatırımı ve altın yatırımıdır. 

Gelen kirayı faize yatırabilirsiniz

Konut yatırımındaki kira getirisi ile ilgili de konuşan Gayrimenkul Uzmanı Ahmet Büyükduman, “Alınan konutun 10 yıl içinde değerlenmesinin yanı sıra kira getirisini de hesaba katmalıyız. Bir konutun masraflar ve vergiler çıktıktan sonra kira getirisi değerinin yüzde dördü gibidir. Ayrıca elde edilen kira gelirinin düzenli olarak faize yatırıldığını ve bu birikimlerden de gelir elde edildiğini dikkate almalıyız” şeklinde konuştu.

 

Ev almak için kredi çekecekler dikkat!


Geri Dön