23 / 04 / 2024

Ev alınca tapu masrafı ne kadar tutar?

Ev alınca tapu masrafı ne kadar tutar?

Taşınmaz malların devir işlemleri için tarafların belli oranlarda harç ödemeis yapması gerekiyor. Tapu masrafları hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödeniyor. Peki, ev alınca tapu masrafı ne kadar tutar?



Ev alınca tapu masrafı ne kadar tutar?

Taşınmaz malların devir işlemleri için tarafların belli oranlarda harç ödemeis yapması gerekiyor. Tapu masrafları hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödeniyor.


Ödenmesi gerekeb oran binde 20 olup; Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedeli de ödeniyor. 


Örnek tapu masrafı hesaplama:

Gerçek satış değeri 200 bin TL olan bir ev satın aldığınızı farz edelim. Alıcı olarak bu değer üzerinden binde 20 oranında harç ödemeniz gerekiyor. Bu oran da 4 bin TL'ye tekabül ediyor. Alıcının da satıcının da ayrı ayrı 4 bin TL ödemesi gereliyor.


Tapuda gerekli belgeler:

1.Tapu Aslı veya Fotokopisi

2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

5.İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir

6.Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.


Ev alınca beyanname ne zaman verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön