26 / 04 / 2024

Ev alırken tapu masrafı 2022 ne kadar?

Ev alırken tapu masrafı 2022 ne kadar?

Tapu masrafları, gayrimenkul alım satım işleminde bulunacak kimseler tarafından merak ediliyor. Tapu alım satım işi olanlar, devir için belirli oranda masraf ödüyorlar. Peki, ev alırken tapu masrafı 2022 ne kadar? İşte tüm merak edilenler...



Ev alıp satarken hem alıcının hem de satıcının belirlenen oranlarda masrafları ödemesi gerekiyor. Tapu harcı, gayrimenkul alım-satım işlemleri için alınan tapu hizmet bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Tapu işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için tapu harcının ödenmesi gerekiyor. 

Tapu harcını alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödemesi gerekiyor. Tapu harcı oranı her iki taraf için de satış bedelinin yüzde 2’si olmak üzere toplam yüzde 4 olarak uygulanıyor. 

Ev alırken tapu masrafı 2022 ne kadar?

Tapu harcı, harcı ödeyecek kişi tarafından vergi dairesine ödeniyor ve karşılığında ödendiğine dair makbuz alınıyor. Ayrıca sadece alıcı tarafından tapu döner sermaye harcının da ödemesi gerekiyor. 

Tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli 2022 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 233 TL ve ilave hizmet bedeli 32 TL olmak üzere toplam 265 TL olarak belirlendi. Bu tutar taraflarca aksi bir durum olmadığı sürece genel usul olarak alıcı tarafından ödeniyor. 


Geri Dön