24 / 04 / 2024

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapuda bunu yapana ceza yağacak! 

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapuda bunu yapana ceza yağacak! 

Ev alıp satacaklar aman dikkat...Gerek gelir vergisini düşürmek gerek daha az tutarda tapu harcı ödemek için gayrimenkulün satış değerini düşük gösterenlere ceza yağacak... İşte detaylar...



Tapuda Düşük Beyanın Cezası Nedir?

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, tapuda düşük beyan göstermek ilk bakışta kârlı gibi gelse de işin aslı ne yazık ki öyle değil. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, satış aşamasında satıcı ve alıcı, satılan gayrimenkulün değeri üzerinden yüzde 2'şer olmak üzere toplamda yüzde 4 oranında tapu harcı ödüyor. Ayrıca söz konusu bu satış işleminden sonra satıcı için bir de gelir vergisi işin içine giriyor. Bu yüzden iki taraf anlaşmalı olarak gayrimenkulün değerini satış sırasında düşük gösteriyor. Söz konusu bu düşük beyan, tespit edildiği zaman ise devreye giren cezalar şu şekilde:

1. Tapu harcı cezası: Verilen detaylara göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düşük beyan tespit edilirse hem satıcı hem alıcıdan gecikme faizi istenir. Bunun dışında eksik beyan sebebiyle tapu harcı yüzde 25 oranında ceza ile ödenir.

2. Gelir vergisi cezası: Söz konusu durum tespit edildiğinde karşılaşılacak başka bir sorun da değer artışı vergisi cezası. Böylesi bir durumda gayrimenkulü satan kişinin gelir vergisinin yüzde 35'i kadar cezalı bir ödeme yapması gerekli.

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapuda bunu yapana ceza yağacak! 

Tapuda Eksik Beyan Edilen Değerler Düzeltilebilir mi?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, tapuda beyan edilen düşük rayiç bedelin düzeltilme imkânı bulunuyor. Verilen bilgilere göre, hukuki cezalarla karşı karşıya kalmamak için satıcı ve alıcı beyan ettikleri değerin düzeltilmesini isteyebilir. Tabii bu talep için vergi memurları tarafından henüz bir inceleme başlatılmamış olması gerekiyor. Ayrıca mükelleflerin düzeltme talep ettikten sonra sorundan kaynaklanan eksik vergiyi ve harcı 15 gün içinde de ödemesi gerekiyor. Taraflar söz konusu bu ödemeyi pişmanlık zammı ile ödemeyi kabul ederek gayrimenkulün değerini de güncelleyebilir. Ayrıca yine verilen bilgiye göre, bu sayede de ortaya çıkabilecek olan vergisel ve hukuksal sorunların önüne geçilmiş olur.

Tapu sahipleri aman dikkat! Geri sayım resmen başladı! Bu tarihi kaçıran yandı!

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Bu hakları bilmenizde yarar var

Tapu sahipleri için geri sayım resmen başladı! Bunu yapmayanlar yandı! Bu tarihleri aman kaçırmayın!


Geri Dön