20 / 04 / 2024

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Konutta yanlış beyana ağır ceza kesilecek!

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Konutta yanlış beyana ağır ceza kesilecek!

Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin merakla beklenen düzenleme Meclis'ten geçti ve yasalaştı. Yasaya göre yanlış beyanda bulunanlara finansman tutarının yüzde 5'lik kısmı, yüklenici firmalara da satış bedelinin yüzde 25'lik kısmı kadar para cezası kesilecek.



Orta gelir grubuna yönelik olarak çıkarılan Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin düzenleme yasalaşarak yürürlüğe girdi. Söz konusu program kapsamında yasada katkılar, bankalara verilecek paralar ve ceza hükümleri de yer aldı.

KONUT ALANA DA SATANA DA YANLIŞ BEYAN CEZASI GELDİ

Söz konusu bu katkılardan yararlanacak olan gerçek kişilerin yanlış ya da yanıltıcı beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi halinde; sağlanan katkılar geri alınacak ve kullanılan finansman tutarının yüzde 5'lik kısmı kadar idari para cezası uygulanacak.

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Konutta yanlış beyana ağır ceza kesilecek!

Yüklenicilere yanlış ya da yanıltıcı beyanlarda bulunduklarının tespit edilmesi halinde, finansmana konu konutun beyan edilen satış bedelinin yüzde 25'lik kısmı kadar idari para cezası kesilecek.

220 MİLYAR TL'Yİ GEÇEMEYECEK

Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek olan bir kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara nakit kaynak da aktarılacak. Bir sene içerisinde katkı sağlanabilecek konut finansmanının toplam anapara tutarı 220 milyar TL'yi aşamayacak.

SATIŞ GÖRMEMİŞ KONUTLARA KREDİ VERİLECEK

Daha önce satılmamış ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan konutlarla henüz başlamamış ya da inşaatı süren projelerden konut edineceklere katkı sağlanabilecek. Henüz başlamamış ya da yapımı süren konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenicilere geçecek konutlara ilişkin sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Hürriyet'te yer alan habere göre, gayrimenkul geliştiricileri ile arsa payı karşılığında inşaat sözleşmesi çevresinde arsa payı sahipleri de yüklenici kabul edilecek.


Geri Dön