20 / 04 / 2024

Ev almak için tapu masrafı ne kadar?

Ev almak için tapu masrafı ne kadar?

Tapuda devir işlemin tamamlanabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu dairesinde yapılan bu devir işlemi için birtakım masrafların ödenmesi gerekiyor. Peki, ev almak için tapu masrafı ne kadar?



Ev almak için tapu masrafı ne kadar?

Taşınmaz malların tapu devir işlemleri, taşınmazların bağlı olduğu tapu dairelerinde gerçekleşiyor. İşlemin tamamlanabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu dairesinde yapılan bu devir işlemi için birtakım masrafların ödenmesi gerekiyor. 


Ödenecek tutar ve ödemelerin yapılması gereken bankalar, müdürlük tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor. Peki, ev almak için tapu masrafı ne kadar tutar?


Evin tapusunu almak için gerçek satış bedeli üzerinden alıcı ve satıcının binde 20 oranında harç ödemesi gerekiyor. Ayrıca tarafların ödemeleri gereken masraflar arasında tapu döner sermaye masrafları yer alıyor.


Söz konusu masraflar kurumdan kuruma farklılık gösteriyor; Ortalama ödenecek tutar 100 TL ile 200 TL arasında karşımıza çıkıyor.


Tapu devir masrafları hesaplama örnekleri:

-500 bin TL satış değeri olan ev için 10 bin TL,

-400 bin TL satış değeri olan ev için 8 bin TL,

-300 bin TL satış değeri olan ev için 6 bin TL,

-200 bin TL satış değeri olan ev için 4 bin TL,

-100 bin TL satış değeri olan ev için ise 2 bin TL harç ödemesi yapılıyor.


Ev devri için satıcının yanında bulundurması gereken belgeler arasında; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi yer alıyor.


Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler ise; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi olarak karşımıza çıkıyor.


Ev almak için gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön