27 / 04 / 2024

Ev almak isteyenler son haftayı iyi değerlendirsin!

Ev almak isteyenler son haftayı iyi değerlendirsin!

Gayrimenkul sektöründeki hareketlilik yılın son ayında da devam ediyor. İlker Akşit, ev almak isteyen vatandaşlara son bir haftayı iyi değerlendirmeleri önerisinde bulundu...



Kocaeli Denge Gazetesi'nden İlker Akşit bugünkü köşe yazısında ev almak isteyen vatandaşlara seslendi.

Bugün mübarek Cuma ve haftayı bitiriyoruz. Hem gündem yoğun, hem biz yoğunuz. Böyle bir haftayı da geride bırakırken bugün “emlak dünyası” üzerine bir şeyler söylemek istiyorum. Emlak dünyasında ve gayrimenkul sektöründe yaşanan her şey doğrudan herkesi ilgilendiriyor. Emlak demek, adeta hayatın ta kendisi demek… 

Uzun bir süredir emlak sektöründeki durgunluk, yerini “kısmi” hareketliliğe bıraktı. Sektörde az da olsa hareket ve deyim yerindeyse bir kıpırdanma var! Tapu dairelerinde yılsonu hareketi yaşanıyor. Bunun nedenlerini de anlatmak isterim… 

Tapu harcı ücretleri, yeni yılda yüzde 3’ten yüzde 4’e çıkacak. 31 Aralık 200 bin liralık bir konut için 6 bin lira, 1 Ocak 2020’de 8 bin lira ödeyeceksiniz. Yüzde 1’lik yükseliş, konut sahibi olmak isteyen dar gelirliler için en az 2 bin liraya tekabül ediyor. Fena para değil! Sektör temsilcileri, en büyük hareketi buna bağlıyor. Elbette faiz oranlarındaki düşüş de piyasaya hem moral, hem de can suyu verdi. Bazı bankalar kredi oranlarını 0.96’ya kadar düşürdü. 

Öte yandan yeni vergi paketinden evini satanlarla ev alacaklara büyük vergi yükü çıkacağı konuşuluyor. Yeni düzenlemeye göre artık evini satmak isteyenler önce evinin gerçek değerini değerleme şirketine para verip öğrenecek. Satış sırasında yüzde 4'lük harç gerçek değer üzerinden alınacak. Böylece şimdiye kadar örneğin 100 bin lira gösterilen 500 bin liralık evin harç tutarı 4 bin liradan 20 bin liraya çıkacak.  

Yeni düzenleme Meclis'ten aynı şekilde geçerse, artık evini satmak isteyenler direkt tapuya gidip satış yapamayacak. Satıcılar önce bir değerleme şirketine başvurup evinin gerçek değerini öğrenecek. Bunun için o değerleme şirketine belirli bir para ödeyecek. Şirketten aldığı belgeyi tapuya sunacak. Tapu idaresi de bu değer üzerinden 2019 yılında alıcıdan yüzde 1.5, satıcıdan yüzde 1.5 olmak üzere toplam yüzde 3 tapu harcı alacak. Bu harç, yazının başında da yazdığım gibi 2020'den itibaren yüzde 3'ten yüzde 4'e çıkacak. 

Bütün bunları alt alta koyduğumuzda tapu dairelerindeki hareketliliğin boşa olmadığını anlayabiliyoruz. Karar verenler, bana göre akıllı davranıp erken hareket ediyor. 

Ev almak isteyenler… Ev satmak isteyenler… 2020’de ne olacağı belli değil. Niyetiniz varsa… Bu yılın son haftasını iyi değerlendirin. Bir hafta sonra, aynı eve daha fazla para vermek zorunda kalmayın!  “Yandım Allah” demeyin! Benden söylemesi!..


 


Geri Dön