25 / 04 / 2024

Ev almak isteyenlere iyi haber! 

Ev almak isteyenlere iyi haber! 

Merkez Bankası geçtiğimiz aylarda Konut Fiyat Endeksi verilerini paylaşmıştı. Bu veriler incelendiğinde İstanbul, Ankara ve İzmir'de yine yüzde 10'un üzerinde fiyat artışları olduğu dikkat çekmişti.



Fiyat artışları yüzde 100’ü geçen ve arz sorunları yaşanan konut sektöründen nihayet sevindiren haberler gelmeye başladı. Hükümetin konut ve kira fiyatlarını düşürme hamleleri sonrası yüzleri güldürecek gelişmeler yaşanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 50 bin ofis konutun eve dönüştürüleceğini ve 81 ilde dar gelirli vatandaşlar için konut inşa edileceğini açıklamıştı. Bu gelişmelerin ardından fiyatların düşüş eğilimine girdiği görüldü. İşte detaylar...


Ev almayı ümit eden vatandaşlar dört gözle gelecek indirim haberlerini bekliyor. Fakat konut fiyatlarıyla ilgili bir süredir gelen haberler pek de iç acıcı değildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mayıs 2022 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri incelendiğinde İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de konut fiyatlarının yüzde 10'un üzerinde arttığı görülmüştü.. Ayrıca endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre neredeyse yüzde 150'den fazla yükselmiş durumdaydı.. 

Geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, "konut fiyatlarını yükselten en temel dinamik ne?" sorusuna "enflasyon" yanıtını vermişti. Uzmanlara göre; enflasyondaki yükseliş konut fiyatlarının her geçen gün daha da artmasında baş etken olarak görülüyordu. Bunun yanında  faiz dinamiği de bir diğer etken olarak öne çıkıyordu. Fiyatları arttıran üçüncü dinamik ise arzın azalıyor olmasıydı.


Geri Dön