19 / 04 / 2024

Ev sahibi fazla zam yapıyorsa ne olur?

Ev sahibi fazla zam yapıyorsa ne olur?

Evini kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak zam ÜFE oranlarında yapılıyor. Peki, ev sahibi fazla zam yapıyorsa ne olur?



Ev sahibi fazla zam yapıyorsa ne olur?

Evini kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak bu hak istediği oranda zam yapabildiği anlamına gelmiyor.


Ev sahiplerinin yapabileceği zam sınırlamaları Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor.


Kanunen; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. 


Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.


Aksi durumda, her iki taraf da kira bedelinin belirlenmesine ilişkin davayı her zaman açabiliyor. Bu dava Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüyor.




Ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön