26 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında sular durulmuyor! Kira yükselişleri ne zaman duracak?

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında sular durulmuyor! Kira yükselişleri ne zaman duracak?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Emre Alkin, bugünkü köşesinde ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmaları kaleme aldı. Alkin, son günlerde en sık karşılaştığı tartışmaların ev sahibi ve kiracılar arasında yaşandığına dikkat çekti.



Ev sahiplerinin benzer evler için daha yüksek kira bedelleri ödendiğini duydukça, kiracılarıyla müzakere başlattığını dile getiren Dünya Gazetesi köşe yazarı Emre Alkin, gerçek değer tespininin bulunmasının kolay olmadığına vurgu yaparak, mal sahiplerinin zarar etmemesi ve kiracıların da mağdur olmaması için bir yaklaşım geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Alin, konuyla ilgili olarak "Kanunen belirlenmiş oranda artış yapıldığında, aynı apartmandaki benzer bir daire daha yüksek bir bedelle kiralanmış ise elbette tartışma çıkabilir. Yine de ev sahibinin kiracının ödemelerindeki olumlu davranışlarının yanında içinde yaşadığı mekâna karşı gösterdiği saygıyı dikkate alarak bir değerlendirme yapması gerekir" diye konuştu. 

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında sular durulmuyor! Kira yükselişleri ne zaman duracak?

Seneler önce bir tatil beldesinde bazı mal ve hizmetlere ödenen bedellerde astronomik bir artış yaşandığının altını çizen Alkin, o sene sermaye piyasası kazançlarında rekor kırılırken, genç yaştaki yatırımcıların kazandıkları parayı kendi keyiflerine göre harcamak için bu şirin tatil bölgesine gittiğini dile getirdi ve sahile yakın veya yakın olmayan evlere de  İstanbul'a kıyasla birkaç kat daha fazla kira ödemeye başladıklarında dengeleri bozduklarının altını çizdi. 

Bu durumun piyasa ya da arz taleple ilgisi olmadığına dikkat çeken Alkin, yalnızca çekirge sürüsü gibi gelen "çabuk" para kazanmış bir grubun etkisiyle fiyatların yükseldiğini fakat sonraki senelerde bir çöküş yaşandığını aktardı. 

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında sular durulmuyor! Kira yükselişleri ne zaman duracak?

Alkin konutla ilgili olarak, "Orta Doğu kökenli göçmenlerin can havliyle razı oldukları ya da önerdikleri kira bedellerinin istikrarlı şekilde ödenebilmesi mümkün değil. Bunu bilmek lazım. Diğer taraftan sürekli yükselen enflasyon karşısında kiraların da aynı hıza yükseleceğini görmezden gelmek mümkün değil. Yine de vicdan ve mantığı aynı anda çalıştırmak mümkün" açıklamasında bulundu.

Motorine 1 lira 93 kuruşluk dev zam geldi! Fiyatlar şok etti! Opet, PO, Total, Shell ve BP 8 Haziran 2022 fiyat listesi

Altın fiyatlarında son dakika! Gram altın ne kadar? Gören şaşkına dönüyor! İşte 8 Haziran 2022 altın fiyatları

TOKİ'nin o ildeki projesi için başvuru tarihleri belli oldu! 42 bin lira peşinatla ev fırsatı!


Geri Dön