23 / 04 / 2024

Ev sahipleri aman dikkat! Cezası tam 50 bin Lira!

Ev sahipleri aman dikkat! Cezası tam 50 bin Lira!

Aldığı evi 5 yıl içinde satan ancak yanlış beyanla vergiden kaçmak isteyen ev sahipleri büyük bir şokla karşı karşıya. 450 bin TL’ye aldığı evi 250 bin TL değer gösteren ancak satarken 700 bin TL değer gösterenlere 50 bin TL vergi ile cezalandırılacak.



Satın altığı evi 5 yıl geçemeden satanların 5 yıl geçemeden satanların 31 Mart'a kadar Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi için beyanname vermesi gerekiyor. Ancak düşük vergi ödemek amacıyla yanlış beyanda bulunan milyonlarca ev sahibini de yüklü bir ceza bekliyor.

Konuyla ilgili uzman isim İbrahim Çolak, Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’nin evden elde edilen gerçek kazanca göre belirlendiğini kaydederek, “Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesine göre, miras ve bağış yoluyla sahip olunan konutların dışındakiler, alış tarihinden itibaren 5 yıl içinde satıldığında, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. Konut sahiplerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bu ayın sonuna kadar beyanname vermesi gerekiyor. Ancak bazı gayrimenkul sahipleri Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ni düşürmek için yanlış beyanda bulunabiliyor. Bu durum tespit edildiğinde gayrimenkul sahipleri, eksik vergileri ödemekle yükümlü tutulurken aynı zamanda yüklü miktarda cezayla karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.

Ev sahipleri aman dikkat! Cezası tam 50 bin Lira!

KONUTU ALANLAR İÇİN DE RİSK TAŞIYOR

Gayrimenkulün satış bedelinin düşük gösterilmesinin konut alıcıları için de risk oluşturduğunu belirten İbrahim Çolak, “Konut alıcıları satın aldığı gayrimenkulü daha sonra satışa çıkardığında daha yüksek gelir vergisi ödemek zorunda kalabiliyor. Evini satın alırken değerini düşük gösterenler, 5 yıl geçmeden evlerini gerçek değeri üzerinden satışa sunduğunda aradaki yüksek farktan dolayı fazla kâr elde etmiş gibi görünüyor. Ancak yüksek kârdan dolayı ödenen vergi tutarları da katlanıyor. Son zamanlarda satış bedelinin eksik beyanı ve düşük tapu harcı ödenmesine karşı yürürlüğe getirilen caydırıcı para cezaları karşılık görmeye başladı. Usulsüz beyanların sayısı giderek azalıyor” dedi.


Geri Dön