19 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İhtarname başınıza dert olabilir İşte cezası

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İhtarname başınıza dert olabilir İşte cezası

Ev sahiplerinin eski kiracılarını çıkarmak için sıklıkla kullandığı yöntemlere bir tane daha eklendi: Noterden ihtarname... Diğer yandan oğlum kızım gelecek gibi bahaneler ile kiracıya gönderilen ihtarnamelerin mahkeme kararıyla ispatlanma zorunluluğu bulunuyor. Aksi taktirde cezası var...



Yeni uygulama ile yüzde 25'e sabitlenen oran yerine daha yüksek kira hedefleyen ev sahipleri, eski kiracıyı çıkarmanın yeni yolunu noterden tahliye ihtarnamesi göndermede buldu. 'Çocuklarım gelecek, çık' sözleri ile gönderilen bu ihtarnamelere karşı emlakçılar ve hukukçular kiracıları uyarıyor. Mahkeme kararı ile tahliye gerekçesi ispatlanmadığı zamanlarda bu ihtarnamelerin geçersiz.


Haklı nedeng gösterilmediği takdirde kiracının tahliyesi için 10 yıl gerek

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa yaptığı açıklamada ihtarnameler karşısında kiracıların nasıl davranması gerektiği anlattı.  Dünya gazetesinin haberine göre ev sahibinin gerçekten oğluna, kızına, annesi ya da babasına vermesi durumunda ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı olduğunu belirten Aşa, aynı zamanda ev sahibinin geçerli sebepleri de mahkeme yolu ile ispatlaması ve açılan dava sonucunda mahkeme tahliye ederse ancak tahliye edebileceğine dikkat çekti. 

Aşa, bunun dışındaki tahliyeler için haklı bir sebep olmaksızın talep edilen tahliyelerde 10 yılı tamamlamış olmaları gerektiğini vurgulayarak "Dolayısıyla bu durumlarda noterden yapılan tahliyelerin de bir geçerliliği yoktur” dedi.

Gönderilen ihtarnamedeki bilgiler gerçek olmalı

Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara ise kiraya veren veya mal sahibi olup olmadığına bakılmaksızın herkesin notere gidip kiracıya ihtarname gönderme hakkına sahip olduğunu söyledi. Kara, önemli olanın ihtarnamede yazılanların doğru olmasının gerektiğine dikkat çekti. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İhtarname başınıza dert olabilir İşte cezası

Kara, “Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesinin sona ermesi Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesinde düzenlenmiştir. Kiraya veren, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu (oğlu/kızı), üstsoyu (annesi/ babası) veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi nedeniyle kullanma zorunluluğu varsa, fesih bildirim sürelerine uyarak dava açmak yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir” diye konuştu.


Geri Dön