26 / 04 / 2024

Ev sahipleri yasal sınırlamalardan kaçmak için karaborsa yöntemi uyguluyor! Kiracılar bu haberi mutlaka okuyun!

Ev sahipleri yasal sınırlamalardan kaçmak için karaborsa yöntemi uyguluyor! Kiracılar bu haberi mutlaka okuyun!

Deprem felaketleri sonrasında yaşanan göç nedeniyle kiralar neredeyse 10 kat birden arttı. Valilikler önlem olarak fahiş fiyatlı daireleri mühürlerken kira artışlarına sınır da konuldu. Ancak tüm bu tedbirler ev sahiplerini durdurmaya yetmedi.



Şubat ayında yaşadığımız büyük deprem felaketi çevre illeri de yoğun bir göç dalgası ile karşı karşıya bıraktı. Özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman. Malatya. Hatay ve Adana’dan çevre illere göç başladı. Göç alan illerimiz arasında öne çıkanlar ise Elazığ, Mersin, Konya, Ankara, Antalya oldu. Yaklaşık 1 milyon kişinin yer değiştirmesi ev kiralarını da artırmaya başladı. Deprem öncesinde 1.000 lira oan kiralar göç sonrası 10.000 liraya kadar yükseldi. Fahiş kira artışları karşısında Ticaret Bakanlığı ile birlikte valilikler de harekete geçti. Bu illerdeki valiler yüksek fiyat istendiğini tespit ettikleri daireleri mühürleme yoluna gittiler. Kira artış oranlarına da yüzde 25’lik sınırlama getirildi. Yoğun göç alan illerimizden biri olan Elazığ’da emlakçılar, göç öncesinde kiraların 1000 lira düzeyinde olduğunu belirtirken, satılık dairelerin de 2 milyon düzeyinde olduğunu ancak göç sonrası daire başına 400 ile 800 bin liralık artış yaşandığını ifade ettiler.

Ev sahipleri yasal sınırlamalardan kaçmak için karaborsa yöntemi uyguluyor! Kiracılar bu haberi mutlaka okuyun!

DAİRELER 1 SAATTE TUTULUYOR

Dunya.com’dan Hamide Hangül’ün haberine göre bölgede kiralık ev bulmanın zor olduğunu, belirten emlakçılar, “Bir daire boşaldığında ev bekleyenlere telefonla haber veriliyor. Ücretine bile bakılmadan saatler içerisinde evler tutuluyor” ifadesini kullanıyor.

Deprem öncesinde 2 bin lira düzeyinde olan dairelerin 10 bin liradan kiralandığına dikkat çeken emlakçılar alınan bazı önlemler yüzünden artık ev sahiplerinin de taktik değiştirdiğini belirterek şunları söyledi: “İlk zamanlar ilan veriyorlardı. Ancak valilikler yapılan şikayetler üzerine fahiş rakamları tespit edip bu daireleri mühürlüyordu. Şimdi ise ev sahipleri ilan vermiyor. Ev arayanlara telefonla ulaşılıyor. Tanıdıklar vasıtasıyla ev kiralama işleri yapılıyor. Böylece mühürleme tehlikesi bertaraf ediliyor. Alıcı problemi yaşanmıyor. Daireler bir sat içinde kiralanıyor. Çünkü vatandaş çaresiz. Sokakta kalmak yerine fedakarlık yaparak, borçlanarak fahiş fiyatlara evet diyor.

 


Geri Dön