24 / 04 / 2024

10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 2 hafta!

10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 2 hafta!

1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Borçlar Kanunu maddesi gereğince ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını sebep göstermeden tahliye edebilecek. 10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 2 hafta...



10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 2 hafta!

Kiracıların tahliyeleri Türk Borçlar Kanunu gereğince yapılıyor. Kiracı haklarını koruyan kanuna göre, ev sahipleri haklı nedenler söz konusu olmadıkça kiracısını evden çıkaramıyor. 


Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren ancak 2 senelik süre ile ertelenen esaslar gereğince, ev sahipleri artık 10 yıllık kiracılarını sebep göstermeksizin evden çıkarabilecek.


Bu nedenle Temmuz ayı "kiracı tahliye" ayı olup; 10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 2 hafta bulunuyor.


Tahliyenin gerçekleşmesi için bazı şartlar bulunuyor. Ev sahibi hemen bildirim yaptığı anda kiracısından tahliyeyi isteyemiyor. Ev sahinin en az 3 ay öncesinden yazılı olarak bildirimde bulunması gerekiyor. Konu ile ilgili kanun maddeleri aşağıda sıralanıyor:


I. Bildirim yoluyla

MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


2. Bildirimin geçerliliği

MADDE 348- Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde:

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


10 yıllık kira sözleşmesinin feshi! 


Geri Dön