24 / 04 / 2024

10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 3 gün!

10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 3 gün!

Borçlar Kanunu gereğince, ev sahipleri haklı bir neden olmadığı sürece kiracısını istediği zaman evden çıkaramıyordu. Ancak gerekçe gösterilmeden yapılabilecek 10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 3 gün bulunuyor..



10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 3 gün!

Ev sahibi ile kiracı arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen Borçlar Kanunu gereğince, ev sahipleri haklı bir neden olmadığı sürece kiracısını istediği zaman evden çıkaramıyor. 


Buna karşın 2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nda yer alan bir uygulama iki senelik süre ile ertlenmişti. Ertelenen madde gereğince, konutu kirada olup da 10. yılını dolduran kiracılar, ev sahipleri tarafından gerekçe gösterilmeden evden çıkarılabiliyor.


Böylece 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 10 yıllık kiracıların tahliyeleri başlayacak. Ancak, 10 yıllık kiracı tahliyesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki 10 yıllık kiracılar nasıl çıkarılır?


10 yıllık kiracıların tahliyeleri;

- On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşulu ile;

- Fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılması koşuluyla mümkün olabiliyor. İlgili kanun maddesi aşağıda yer alıyor:


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde!



Geri Dön