25 / 04 / 2024

10 yıllık kiracıların tahliyesi için gerekenler!

10 yıllık kiracıların tahliyesi için gerekenler!

1 Temmuz 2014 tarihinden itibari ile ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını haklı bir neden göstermeden evden çıkarabilecek. Peki, 10 yıllık kiracıların tahliyesi için gerekenler nelerdir?



10 yıllık kiracıların tahliyesi için gerekenler!

Borçlar Kanunu madde 347 gereğince, kanunun yürürlük tarihinden itibaren ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını gerekçe göstermeden evden çıkarma hakkına sahip olacaktı.


Ancak Borçlar Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun ile birlikte 10 yıllık kira sözleşmesi tahliye hükümleri, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren iki senelik süre ile ertelendi.


Söz konusu erteleme süresinin sonuna gelindi. 1 hafta sonra 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını haklı bir neden göstermeden evden çıkarabilecek.


10 yıllık kiracıların tahliyesi için gerekenler Kanunda 347. maddede belirtilmiş olup; tahliye için 3 ay öncesinden yazılı bir bildirimde bulunulması gerekiyor.


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde!


Geri Dön