25 / 04 / 2024

10 yıllık kiracıların tahliyesi 2015!

10 yıllık kiracıların tahliyesi 2015!

Kiracılık Kanununun 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulaması ile 10 yılı dolduran kiracılar gerekçesiz bir şekilde kiralanandan çıkarılabiliyor. İşte 10 yıllık kiracıların tahliyesi 2015 şartları...



10 yıllık kiracıların tahliyesi 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde sözleşme süresiz olma niteliği kazanıyor. Bu halde, kira sözleşmesi haklı gerekçeler olmadan feshedilemiyor.


Mal sahibinin kiracısını feshetmesi için Kanunda belirtilen haklı nedenlerden birinin meydana gelmesi gerekiyor.


Örneğin; Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise sözleşme feshedilebiliyor.


Fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor. Ancak 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile 10 yılı dolduran kiracılar yukarıdaki gerekçelere gerek duymadan tahliye edilebiliyor.


10 yıllık kiracıların tahliyesi..

10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. 


10 yılı dolmayan kiracılar kanunda belirtilen haklı sebeplerinden birinin meydana gelmesi halinde açılacak bir dava ile tahliye edilebiliyor.


Kiracı hakları 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön