26 / 04 / 2024

10 yıllık kiracıların tahliyesi 2 gün sonra başlayacak!

10 yıllık kiracıların tahliyesi 2 gün sonra başlayacak!

Borçlar Kanununda yer alan 10 yıllık kiracıların tahliye uygulaması 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 2 yıllık süre ile ertelenmişti. 1 Temmuz 2014 tarihi ile bu sürenin sonuna gelindi. 10 yıllık kiracıların tahliyesi 2 gün sonra başlayacak..



10 yıllık kiracıların tahliyesi 2 gün sonra başlayacak!

Borçlar Kanunu'nun 347. maddesinde yer alan 10 yıllık kiracıların tahliyesi ile ilgili uygulama 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 2 yıllık süre ile ertelenmişti. 1 Temmuz 2014 tarihi ile bu sürenin sonuna gelindi. Buna göre 2 gün sonra isteyen her ev sahibi 10 yılı dolduran kiracısını evden çıkarabilecek.


Borçlar Kanununa göre kiracı tahliyeleri için bir haklı neden sunulması gerekiyor. Ancak 10 yıllık kiracılar için böyle bir uygulama söz konusu değil. 10 yılı dolduran kiracıları ev sahipleri istedikleri ve bazı koşulları yerine getirdiği takdirde evden çıkarabilecek.


10 yıllık kiracı tahliyesinde aranan şart ise; 3 ay öncesinden yazılı bir bildirimde bulunmak. Bunu yerine getiren ev sahipleri 10 yıllık kiracısından tahliyesini isteyebilecek. 


BORÇLAR KANUNU MADDE 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Kiracı ve ev sahibi hakları kanunu!



Geri Dön