19 / 03 / 2024

Ev seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Ev seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Milyonlarca vatandaş başını sokacak güzel bir eve sahip olmanın hayalini kuracak. Peki, ev alırken nelere dikkat etmeliyiz?



Birçok kişi ev sahibi olmanın hayalini kuruyor. Peki, nasıl alınır? Ev alırken nelere dikkat etmeliyiz? TRT Haber'den Muhammed Ersönmez'in haberine göre; uzmanlara göre konut seçimi için titiz bir çalışma yapılması gerekiyor.

Ev seçimi nasıl yapılmalı?

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Selver Nur Gürel, "Okula, hastaneye, toplu taşımaya yakın olması her zaman önemlidir. Hem değerini artırır hem de evde yaşayanlar için daha kolaylık sağlar." diye konuştu.

Ev alırken binanın yaşı, kat sayısı, kaç metrekare olduğu, yapı ruhsatının olup olmadığına bakılması gerekiyor. Sürpriz yaşamamak için alınacak evin mutlaka görülmesi şartı bulunuyor.

Gürel, en önemli unsurlardan birinin de brüt ile net metrekare rakamlarının örtüşmesi olduğunu söyledi.

Kredi faizi düştü, talep arttı

Ev almak isteyenler için düşük faizli konut kredisi büyük bir fırsat oldu. Ancak evin fiyatı da bir hayli önem taşıyor.

Bir diğer önemli unsur alınacak kredi miktarı. Zira uzmanlar alınacak kredi ve vadesinin, ileride sıkıntı yaşanmaması için bütçeye uygun olması konusunda da uyarıyor. Ev alacakların, süreç içindeki masraflarını da(tapu harçları, emlak komisyonu bedelleri) göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

Uzmanlara göre, konut alırken mutlaka satış protokolü yapılmalı. Tüketicinin Korunması Kanuna göre, sözleşmeden cayma hakkı süresi ise 14 gün.


Geri Dön