26 / 04 / 2024

Arazi yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Arazi yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Silivri Emlak Müşavirleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök, Emlakkulisi.com okurları için ''Arazi yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...



Yatırımlar zaman ve duruma gore değişkenlik gösteren kazanç kapıları olmasına rağmen son yıllarda ve yaşanan son durumlardan sonra bizim uzmanlık bölgemiz olan Trakya'da tarla arazi ve arsa çiflik evleri yatırımların hız kazanacağını ve yatırımcıların ellerinde belli bütçeleri olanların trakya bölgesini tercih edecegini görebiliyoruz..

Konut,faize yatırım enflasyonun altında getirisağlıyor faize yatırılan para uzun vadede eriyor. Döviz ise kriz dönemlerindeyaptığı sıçramalar haricinde genelde kazanç sağlamıyor. Uzun vadede araziyatırımı daha iyi  kazandırıyor; Çünkü gitgide toprak azalıyor ve yenisi üretilemediğinden nüfus arttıkça toprağa olan ihtiyacta artıyor ve bu da arazinin uzun vadede değer artışı sağlamasına yol açıyor.

Şehirlerde nüfus artışı yaşam zorlukları ve kentleşme oranı yükseliyorsa yapılacak en doğru gayrimenkul yatırım arsa ve arazi yatırımı  nüfusu artan illerdeprimyapma potansiyeli yüksektir. Gelişmenin ve talebin artmasını takip ettiğinizde arsanın ve arazinin nerede değerleneceğini öngörebilirsiniz.

Nüfusu artan yerlerde yaşayan insanlarşehirlerde bogulacak duruma geldiklerinde bölgelerine en yakın olan yerlere gidip orada vakit geçirdiklerinde toprağın ve doğanın varlığını hissettiklerinde ellerindeki birikimle küçükte olsa bir arazi yatırımı yapmayı istiyorlar.

Bölgedeki lokasyon ve gelişme ulaşım gibi konular arazi satın alınacak en iyi bölgeleri değerlendirme açısından düşünülmesi gereken noktalardır.. Doğru konumda doğru fiyata alınmış bir arazinin uzun vadede tüm yatırım araçlarınınçok üstünde getiri sağladığı uzun yıllardır en çok kabul gören yatırımaracıdır.. Bölgelerde Devlet ve özel sektör yatırımlararttıkça buradaki tarla arazi konumunda olan alanlarda talep artışı her zaman olmuştur. Son yıllarda İstanbul'dan sonra Trakya,Tekirdağ ve Çanakkale bolgeleriyatırımcının en fazla talep ettiği yerler oluyor.

İstanbul’un yoğunluğu uzun vadede Marmara veTrakya bölgesine doğru  yayılacak. YavuzSultan Selim koprusu ile birlikte Kuzey Marmara otoyolundan,Çanakkale-Balıkesir otoyolu, Çanakkale 1915 köprüsü ve Çanakkale-Tekirdağ otoyolu ile Marmarabölgesinde bir çok yatırım ve otoyol devreye girecek.

Bu sayede İstanbul'un batı kapısı olanSilivri'den Trakya bölgesine Kuzey Marmara otoyolundan ulasım kolaylasıpTrakya'ya geçiş çok çabuk sağlanmış olacak. İstanbul’dan çıkarak hem İstanbul’dakikaynaklara yakın  hem deTrakya'daki bölgelere kayması ile birlikte hemticari hem de konut alanları ihtiyaçları artacak.
Sonuç olarak yeni imar alanları devreyegirecek, Tarla ,arazi,arsa konumda olan imara giren arazilere yatırım yüksekprim yapacak.Marmara'da planlanan ulaşımın devreye girmesi ile İstanbul’a vedenize yakınlığı ile Tekirdag ,Gelibolu,Çanakkale bölgelerinde  pek çok yatırıma uygun bölgeler ve bütçeyegöre uygun tarla arazi yatırımları olacak. Bu yatırımlar beraberinde konut veişyeri ihtiyacı doğuracak.

Silivri - Çanakkale Tekirdağ Yatırımcıların gözdesi..Bir yatırım için en önemli maddeler içinde bolgeve lokasyon seçimi yatırım tercihini yönlendirebilecek uzman emlak müşavirleriTTBS ile MYK belgeli resmi emlak ofisleri ile çalışmanızda faydavar..Yaptıgınız yatırımın nerede yapılacagı değerlenmesi ve kazanç sağlamasıiçin gayrimenkulu nereden aldığınıza dikkat etmelisiniz.  

Silivri,Tekirdag,Çanakkale, son 3 yıldır üstüste bolgede olan gayrimenkul değerlemelerine rahmen yapılmakta olan yatırımlarile çok hızlı büyümeye aday bir bölgeler. Bu büyüme sonucunda Çanakkale, Tekirdağbazı arsa, araziler ve tarlalar hızlı değer artışı yapmasına rağmen. Buradayatırımın nerede yapılacağı büyük önem taşıyor çünkü Çanakkale’nin her bölgesifarklı hızda değerlenecek.

Özellikle Gelibolu,Lapseki Çanakkale boğazköprüsü yapımı ile diğer taraftan Ezine,Ayvacık,Asos tarafı köyleriİstanbul'dan kaçış yapan yatırımcıların tercih etitkleri oncelikli bolgelerkonumundadır..

Kazanç Elde Etmek İçin Ne Kadar Beklemek Gerekiyor?

Arsa ve arazi yatırımı uzun vadeli biryatırım, iyi bir getiri için 5-10 yıl beklemeniz gerekebilir. Yüksek prim eldeetmek için sabırlı olmanız gerekiyor. Aldığınız arazinin çevresindekiyatırımların gerçekleşmesi, nüfusun, turizm ve ticaretin artması zaman içindegerçekleşecek. Bu gelişmeler oldukça yatırımınız değer kazanacak.

Arazi YatırımıYaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sit alanları ve su havzası içinde kalanarsa,arazi,tarla yatırımından kaçınmak gereken yerlerdir.. Bu alanlar imara açılmaz bu nedenle yatırımınız beklediğiniz getiriyi getirmez. Ormana yakınyerler orman bölgesi kapsamına alınabilirler. Verimli tarım arazilerine inşaathakkı tanınması mümkün olmayabilir. Enerji ve gaz nakil hatları üstündekiyerler kamulaştırmaya tabi olabilir.

Bir arazinin gelecekte değerlenmesi için bazıfaktörlerin bir araya gelmesi gerekiyor. Bazı faktörlerden kaçınmak da oarazinin ilerideki kazanç potansiyelini yükseltiyor. Arazi alırken özellikledikkat edilmesi gereken konular..

- Belediyelerin yatırım planları,Özel sektöryatırım planlar

- Yola olan mesafe,Yola cephe uzunluğu- Çevre düzeni planları Şehir yada ilçe köymerkezine yakınlığı,

- Ana yollara yakınlığı,Sahile yakınlığı

- Yüksek gerilim hatlarına mesafesi (tel altıolup olmadığı)

- Turizm bölgeleri ve alanlarınamesafesi,

- Organize Sanayi Bölgelerine yakınlığı 

Yukarıdaki faktörler arazinin değerlenmesiihtimalini etkileyebiliyor.

Bazı durumlarda ise imar geldiğinde bufaktörlere göre değer artışı çok düşük yada çok yüksek olabiliyor.

Hisseli tapulardan kaçınmak gerekir çünküdiğer hisse sahipleri ortaklığın giderilmesi davasıacıp sizin payınızıdeğerinin altında satın alabilirler. Aynı riskten dolayı, ileride arsanındeğeri arttığında ve satmak istediğinizde müşteri bulmakta zorlanırsınız.Ayrıca hisseli tapuda nerenin size ait olduğu belli olmadığından sorunyaşarsınız..  

Arazi uzun süreli bir yatırım olarak düşünülüptemel amaçlar içerisinde kullanılabilecek bölgeleri tercih edip bu süre zarfındatapusunu aldığım gayrimenkul tarla,arsa, arazinin değerlenmesi için geçen zamanakadar kendinize uygun amaçlarla kullanacağınız araziye yatırım yapmanız hemsüre hem kazanç hemde kendi ihtiyaçlarınız için önemlidir.. 

Mustafa Altınkök / Broker

MYK ve TTBS onaylı Silivri Emlak Müşavirleri Yönetim Kurulu Başkanı

 

Arazi satın alırken 'lokasyon'a dikkat!

Ege’ye talep arttı! Köylüler, arsalarını peş peşe satışa çıkardı!

 

 


Geri Dön