25 / 04 / 2024

Kripto para yatırımı yaparken nelere dikkat edilmelli?

Kripto para yatırımı yaparken nelere dikkat edilmelli?

Kovid-19 salgını ile beraber tüm dünyada hem hisse senedi hem de kripto para piyasalarına talep uçtu. Peki kripto paraya yatırımı yaparken nelere dikkat etmeli?



Kovid-19 salgını ile beraber tüm dünyada hem hisse senedi hem de kripto para piyasalarına talep uçtu. Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre; Mart 2020'de 1.2 milyon olan Türkiye’de hisse senedine yatırım yapan yerli yatırımcıların sayısı 2.7 milyona yaklaştı. Kripto paralara yatırımda bulunanlara ilişkin de farklı rakamlar söyleniyor.

Bazı tahminlere göre 2 milyon bazı tahminlere göre ise 3 milyon kişi kripto para piayasalarında işlem gerçekleştiriyor. Çevrenizde duymuşsunuzdur ‘şu kadar kazandım, paramı bu kadar katladım’ diyen kripto para yatırımcıları artık her yerde. Sağladığı kazançların yanı sıra kripto paralar son günlerde Türkiye’de kurulu Thodex isimli kripto para borsasının işlemlerini durdurması ve kurucusunun yurt dışına kaçmasıyla beraber gündeme bomba gibi düştü.

Kripto para yatırımı yaparken nelere dikkat edilmelli?

Önce paranızı koruyun

Hiçbir yasal altyapısı bulunmayan bu piyasalarla ilgilenen ve yeni yeni işlem gerçekleştireceklerin dikkat etmesi gereken önemli unsurlar bulunuyor.

Öncelikle, kripto paralara yatırımlarında öncelik para kazanmak değil parayı koruyabilmek.

Dikkat edilmesi gerekenler iki başlık halinde açıklanabilir. İlki bu piyasalarda işlem gerçekleştirecek ‘temel’ bilgini olup olmadığı, diğeri ise işlem yapılacak platformların güvenli olup olmadığı.

Evet kripto para piyasaları bir regülasyona tabi tutulmuyor, hiçbir yasal altyapısı da bulunmuyor. Bu nedenle olası mağduriyetlerin giderilmesi için başvuru yapılabilecek pek bir yer de yok. İlk olarak işlem yapılacak olan borsanın güvenilirliğinden emin olunmalı. 

Kripto para yatırımı yaparken nelere dikkat edilmelli?

Paranız saniyede uçabilir!

Diyelim ki işlem gerçekleştirilecek olan borsanın güvenilirliğinden emin olundu. Peki, işlem yapmaya çalışırken sizi kendi yanlışlarınız sebebiyle ‘mağdur’ edebilecek işlemler nasıl oluyor? Mesela X kripto parası alındı. Bunu başka borsada yer alan bir hesaba aktarmak istiyorsunuz. Transfer işlemini gerçekleştireceğiniz ekranda göndereceğiniz hesap kodunu yanlış yazdınız veya farklı bir kripto paranın hesap numarasını yazdınız ve işleme onay verdiniz. 

Paranız saniyeler içinde yok olabilir ve onu geri de alamayabilirsiniz. Yani kripto para borsalarında gerçekleştirilecek transferlerin doğru hesaba yapılması en önemli noktalardan. 

Kripto para yatırımı yaparken nelere dikkat edilmelli?

Kripto paraya yatırımı yaparken nelere dikkat etmeli?

İşlemler güvenilir kripto para borsalarında yapılmalı.

Kripto para borsasında transferleri yaparken doğru hesap olmasına dikkat edin. Hesabınıza ait şifreleri iyi belirleyip güvenli şekilde saklayın. 

Kripto para borsası hesabınızı 2 aşamalı güvenlik seçeneğinden en az bir tanesi ile güvenceye alın. 

Farklı kripto para birimlerine ilişkin bilgi toplayın.

Riski azaltmak için farklı paralardan meydana gelen sepet hazırlayın.

Fiyatı görece düşük olanlar ‘ucuz’ anlamına gelmez. 

Sert yükseliş veya düşüşlerde ani kararlar vermeden düşünün. 

Zararı durdurmak amacıyla satış yapmaktan geri durmayın. Kendinize bir kâr hedefi belirleyin. Kripto paralara yatıracağınız miktar toplam birikiminiz içinde büyük bir yere sahip olmamalı. 

Cüzdanın kendisi ‘soğuk’ ama…

Kripto para borsalarının hack'lenmesi gibi durumlarda da paranız evrende bir boşluğa gidebilir. Bu tip risklere karşı ‘soğuk cüzdanlar’ kullanılabilir. Soğuk cüzdan, bitcoin ve altcoin depolamak için kullanılan çevrimdışı cüzdanlar. Soğuk cüzdanda, dijital cüzdan internetle ilişkisi bulunmayan bir platformda saklanır, bu şekilde cüzdanı yetkisiz erişime, siber saldırılara ve internete bağlı sistemin duyarlı olduğu diğer güvenlik açıklarına karşı güvenceye alır. 

Kripto paralar için dikkat çeken uyarı: Hepsi batacak!

Kripto para kazançları miras kalır mı?

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön