26 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Gayrimenkul yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Çanakakkalemcom köşe yazarlarından Özgür Demirci bugünkü köşe yazısında gayrimenkul yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken konuları kaleme aldı. İşte Demirci'nin o yazısı...



Çanakakkalemcom köşe yazarlarından Özgür Demirci bugünkü köşe yazısında gayrimenkul yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken konuları kaleme aldı. İşte Demirci'nin o yazısı...

Geçen haftalarda “Acelem Yok” başlıklı bir yazı yazmıştım. Alıcı adaylarının sıklıkla kullandığı bir söylem olarak bahsetmiştim bundan, peki “bir gayrimenkul alımı veya kiralaması nasıl bir süreçten geçer ve aslında nasıl olması gerekir” ona bakalım istedim bu hafta. Hani o “Acelem Yok” diyenlerin hemen hemen hiç biri aslında gayrimenkul falan almaz, gezerler ve gezerler ve yine gezerler demiştim. Çünkü ne aceleleri vardır ne de ev almak gibi bir hedefleri vardır. Zaten tam da bu sebepten hiç aceleleri yoktur.

Oysa bir gayrimenkul almak hedef gerektirir, ne aradığını bilmeyi gerektirir ve dikkate değer bir gayrimenkul ile karşılaşılınca hızlı hareket etmeyi gerektirir. Eğitimlerimde şunu ifade ederim, eğer bir alıcı adayı bir daireyi beğendiyse kısa bir süre içerisinde bir başkası da beğenecektir. Çünkü o gayrimenkulün satışı için bir takım şartlar oluşmuş ve artık gayrimenkul talep ile birlikte teklifler görmeye başlamıştır. Bu kısa süre ne kadardır diye soracak olursanız 1 hafta da olabilir, 1 ay da olabilir ve hatta o günün akşamı da olabilir. Zaten bu gerçeklikten dolayı da hızlı hareket etmeyi gerektiren bir durum ortaya çıkar. Sayısız defa tecrübe ettiğimden olsa gerek ne zaman bir gayrimenkulün kiralamasına veya satışına aracılık etsem daha önce servis verdiğim birinin bir süre sonra arayıp “biz o daireyi almak istiyoruz” demesini beklerim.

Gayrimenkul yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Yine tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki bir gayrimenkulü beğenmiş ve almaya niyetlenmiş bir adayı isteseniz de durduramazsınız. Ne yapar ne eder işleri hızlandırmak için programlarını iptal eder, işten izin alıp gelir, birilerinin fikrini almak istiyorsa üşenmez gidip onları alıp gayrimenkulü heyecanla gösterir, daha ortada bir anlaşma yokken bankalar ile görüşüp durumunu netleştirmek ister, bizlerle beraber hesap kitap yapmaya başlar. Yani kısaca gayrimenkulü almak isteyenin acelesi olur. Bir an önce tapuyu alıp rahatlamak ister. Gayrimenkul bakmak için harcadığı vakitten, saçma sapan gördüğü yerlerden, kendisini anlamayıp yanlış yönlendiren emlakçılardan o kadar usanmıştır ki bu son gördüğü daireyi kaçırmak istemez. Bundan dolayı süreci hızlandırmak adına elinden ne geliyorsa yapmak için can atar.

Gayrimenkul yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Acelesi olmayan ise ne yapar? Arkadaşına göstermek ister ama arkadaşı 2 hafta sonra gelecektir, kendi gayrimenkulünü satacaktır da daha ortada para yoktur, biraz (1-2 ay kadar) düşünmesi gerekir çünkü bu karar çok önemli bir karardır, ekonomik gelişmeleri beklemek ister hani bankada doları vardır da dolar %20 artarsa gayrimenkulü daha hesaplı alacaktır kendince gibi gibigibi… Yani aslında buraya yer yetmediğinden yazamadığım onlarca ve hatta yüzlerce sebepler sunulur önümüze. Tüm bunların ortak paydası ise “Acelem yok” olur.

Siz siz olun ve gerçekten niyetiniz bir gayrimenkul almak ya da kiralamaksa acele edin. Gönlünüze göre bir yer bulduysanız, bütçeniz buna elveriyorsa, gördüğünüz bu gayrimenkul açık ara diğerlerinden ağır basıyorsa o zaman acele edin. Çünkü belki de sizden sonra gelecek kişi elini çabuk tutup alacaktır veya kiralayacaktır. Ve elbette tüm bunları yaparken mutlaka iyi bir gayrimenkul profesyoneliniz olsun ki sizi bu süreçte doğru yönlendirebilsin. İyi bir gayrimenkul profesyoneline vereceğiniz tam hizmet bedeli sizi olası problemlerden koruduğu gibi, bu süreci çok rahat geçirmenizi, güle oynaya tapunuzu elinize almanızı sağlar.

Gayrimenkul alımı fırtınası başladı!


Geri Dön