19 / 04 / 2024

Arazi satın alırken 'lokasyon'a dikkat!

Arazi satın alırken 'lokasyon'a dikkat!

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök, 'arazi satın alırken dikkat edilmesi gereken konular'ı Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte o yazı...



Yılar once istanbul'un bugun için  kıymetli semtlerinın bostan oldugunu kavun karpuz ekildigini  bazı bölgelerin balıkcı köyü olduğunu o bolgelerde yasayan sakinlerin anltıtıklarında hikaye gibi geliyor bize..
Araziye yatırım boyle bir sey işte..

Artık herkesin gidebilecegi şehrin karmaşasından kacıp zor zamanlarında sıgınabilecegi yaşadıgı yerlere yakın cevrelerde bir köyü ve o koyde küçükte olsabir arazisi olacak..!

Orada bir bahcesi bahcesinde yetiştireceği kendi ihtiyacını karşılayacagı ürünleri üretmek  dogal olarak tüketmek ve ailesinle hem bu güne hemde gelecege yatırım düşüncesi son zamanlarda herkes tarafından düşünülen bir konu ..

Arazi satın alacaksanız öncelikle alacagınız gayrimenkulun yaşamayı düşünebildiginiz bir köye ve ulaşımı olan yollara yakın lokasyonlarda  olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Yatırım yapılan gayrimenkulun güncelliği,amacınıza ve düşüncenize kullanımı uygun olması şartlar ve kısıtlamalar ilk dikkat etmeniz gerekenler olarak öne çıkıyor.

Eğer halihazırda rast gele bir yerdedüşünceniz ve ihtiyacınızı karşılamayan  bir arazi almanız sizi daha sonra mutlu etmez. Satın alma gerçekleştirecekseniz nispeten düşüncenize uygun bir arazi almanız sizin ve geleceginizde kolay ve risksiz bir kazancta saglamıs olursunuz..  Yatırımın  miktarının düşük olması yatırımcıyı veya hayallerinde olanı gerceklestirmek ailesinle birlikte gidip bahce gibi kullanmak  hafta sonlarını gecirecek doganın içinde yaşam alanı olusturup bahçesinde çesitli agaclar sebzeler ve meyveleri yetiştirebilecegi çocukların topragın ve doganın ne oldugunu yaşamasını isteyen belli bir kesim yatırımcı olarak bütcesine gore imar planı olmayan arazilere yatırım yapacksanız bütcenize uygun tarla arazi satın alacaksanız bu konuda bir takım ozelliklere dikkat edilmeli.

Son zamanlarda gayrimenkul firması olarak sosyal medya üzerinden ve ilan sitelerinden aldıgımız taleplerde... Trakya bolgesi gelen talepler arasında olmak üzere bolgesel olarak yatırımcılar genelinde:
Silivri,GümüsyakaMarmaraereğlisi,Tekirdag,Malkara,Şarkoy,Gelibolu,Lapseki,Çanakkale,Ezine,Ayvacık,Asos hattı ile,

Silivri Çanta,Degirmenkoy,Muratlı,Hayrabolu,Uzunkopru,Edirne,Kırklareli bolgelerinde gayrimenkul aramaları ve talepleri ile Trakya bolgesinde yatırımcı talepleri olusmaya başladı. Tarla ve arazi alımlarında gayrimenkul ve gayrimenkul degerlemesi durumndan bakınca;

Öncelikle, arazinin kadastral yola cephesi olması yatırım için önemli bir sebep olup, ayrıca yerleşim yerlerine köye yakın olması,ulaşımın kolaylıkla saglanacak yollara yakın olması yaptıgınız yatırımı degerli kılan nedenlerdir...

Köy merkezlerine yakın yerlere arazi alırken spekülasyonların ve fiyatların etkisi altında kalmamaya dikkat edin. Yapılaşmaya açılacak diye degerinin çok üstünde alınan yüksek fiyatlara satılan tarlaların arazilerin yapılaşmaya kapalı alanlarda, sit alanlarında ya da su havzalarında olma riski gibi bir çok konuda dikkatlı davranmakta fayda var.

Belediyeden imar planı geçmemiş araziler için spekülasyonlar sizi yanıltmasın. Köyde sürekli oturanlar için sadece muhtardan izin almak yeterli olduğundan, köyler mahalle olsa bile arazı alımında amacın dısında kullanımların sizi yanıltmasına izin vermeyin.

Alınacak arazı ve tarlanın öncelikle tapu müdürlüğü imar müdürlüğünden araştırmasının yapılması gerekir. Müstakıl tapulu olan tarla ve araziye yapılacak olan yatırım en sorunsuz yatırım oldugunu hic bir zmaan unutmayın.

Arazi hisseli midir ve bölüşüm hissedarların rızasıyla mı yapılmıştır sorusu araştırılmalıdır. Arazinin kadastral tespiti harç yatırmak suretiyle yapılmalıdır.

Ayrıca arazi üzerinde herhangi bir kaçak yapılaşma veya işgal söz konusu mu araştırılmalıdır.
Haciz ipotek vb. bilgiler tapu müdürlüğünden alınmalı ve arazi konumsal olarak lokasyon olarak ayni yerde olup olmadıgı hakında profesyonel dogru işini bilen MYK BELGESİ olan bir EMLAK MÜSAVİRİ den hizmet alınrak  iyi analiz edilmelidir. (heyelan, yüksek gerilim hattı, yola olan uzaklık, eğim vb)"bütün bu konular tapu işleminden once  yapılırsa yaptıgınız yatırımın için dogru bir yatırım yapmıs  daha kaznclı ve gelecege donuk bir yatırım sartlarını yerine getirmis olursunuz..

Mustafa Altınkök
Broker
Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
MYK ve TTBS onaylı emlak müşaviri

 


Geri Dön