19 / 04 / 2024

Evi olanlar dikkat! Yeni dönem başlıyor

Evi olanlar dikkat! Yeni dönem başlıyor

Evi olan milyonlarca vatandaşı ilgilendirmekte. Deprem sigortası ile ilgili son dakika gelişmesi. Deprem sigortasıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren ayrıntılar belli oldu. İşte evi olan milyonları ilgilendiren detaylar...



Konut fiyatlarının, inşaat maliyetlerinin ikiye, hatta üçe katlandığı; sene başında 700 bin liralık konutun değerinin bugün bir buçuk, iki milyon liraya çıktığı bir ortamda, zorunlu deprem sigortasının sunduğu teminat yetersiz kalıyor. Ama bu durum değişiyor.

TEMİNAT 620 BİN TL’YE ÇIKIYOR 
DASK’ta neler değişeceğine geçmeden önce, tüketicilerin şikâyetine neden olan mevcut durumdan çok kısa bahsedeyim. DASK, metrekare birim maliyetlerine göre konutun yeniden inşa bedelini ödüyor. Bugün için DASK’ın belirlediği, -daha doğrusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirlediği- metrekare birim maliyeti 1.508 lira. Buna göre konutunuz 100 metrekare ise DASK’ın vereceği teminat tutarı 150 bin 800 lira. Bunun için de ödeyeceğiniz prim yıllık 354 lira.

DASK’ın vereceği en yüksek teminat tutarı ise 320 bin lira ki, bu da 212 metre kare konutlar için verilen teminat tutarıdır.

Hal böyle olunca da bugün en düşük konutun fiyatının bir-iki milyon olduğu bir ortamda DASK’ın vereceği en yüksek teminat tutarı olan 320 bin lira bile vatandaşa düşük geliyor.


Geri Dön