20 / 04 / 2024

Evini kiraya verip başka yerde oturanların emlak vergisi ne olacak?

Evini kiraya verip başka yerde oturanların emlak vergisi ne olacak?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Sezgin Özcan bugünkü yazısında, kendisine ait evini kiraya verip başka yerde oturan vatandaşın emlak vergisi ödeyip ödemeyeceği sorunu kaleme aldı.



Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Sezgin Özcan bugünkü yazısında, kendisine ait evini kiraya verip başka yerde oturan vatandaşın emlak vergisi ödeyip ödemeyeceği sorunu kaleme aldı. İşte Özcan'ın o yazısı...

38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre indirimli emlak vergisi söz konusu taşınmazda ikamet etme koşulu bulunmuyor. Bu sebeple sahip olduğu tek taşınmazı kiraya verip başka bir konutta yaşayan vatandaşlar diğer şartları karşılaması durumunda emlak vergisinden muaf olmaya devam ediyor. 

Evini kiraya verip başka yerde oturanların emlak vergisi ne olacak?

Türkiye sınırları dahilinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek konutu olan emeklilerin indirimli emlak vergisinden yararlanabilmesi için o konutta oturması gerekmiyor. Sahip olduğu tek konutu kiraya verip farklı bir konutta yaşayan vatandaşlar diğer şartları karşılaması halinde emlak vergisi ödemiyor. Fakat tek evini kiraya verip; çocuğunun ve ya eşinin evinde oturanlar için ise farklı bir durum söz konusu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na göre; kendini evini kiraya verip başka bir yerde kirada oturanlar vergi muafiyetinden yararlanabilir ancak kirada oturmak yerine başkasının yanında oturanlar için bu muafiyet geçerli olmuyor. 

Bu nedenle evini kiraya verip, oğlunun veya eşinin yanında kira ödemeden yaşayan vatandaşlar emlak vergisi indiriminden yararlanamıyor. Evinden kira geliri elde edip başkasının yanında ödeme yapmadan yaşayan hak sahiplerinin emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Emlak vergi borcuna yapılandırma geliyor!


Geri Dön