19 / 03 / 2024

Evlenenlere 68 bin TL'lik konut ve çeyiz desteği!

Evlenenlere 68 bin TL'lik konut ve çeyiz desteği!

Çeyiz ve konut hesabında birikim yapan çiftler, 68 bin TL'lik hibeden yararlanabiliyor.



Konut kredi faizlerindeki düşüşle beraber vatandaşların konut alma maliyeti önemli ölçüde azaldı, devlet, evlenmek ve konut sahibi olmak isteyenler için destekleri artırmayı sürdürüyor. Güneş gazetesinde yer alan habere göre, konutta katkı 24 bin 476 TL'ye çıkarılırken, çeyiz desteği 9 bin TL oldu. Nişanlı çift eğer bu desteklere ayrı ayrı başvurursa toplamda evlenmeden önce 67 bin 952 TL karşılıksız para elde edebilir. 

3-5 YIL DÜZENLİ BİRİKİM ŞART

Bankada hesap açıp 3-5 sene düzenli birikim yapanlara devlet maddi destek veriyor. 2019 yılı için konut hesabında kişi başına elde edilebilecek devlet katkısı şu şekilde;

-36-47 ay para biriktirenler için katkı oranı yüzde 15, azami katkı 20 bin 184 TL
-48-59 ay para biriktirenler için katkı oranı yüzde 18, azami katkı 21 bin 737 TL
-60 ay ve üzeri para biriktirenler için katkı oranı yüzde 25, azami katkı 24 bin 476 TL 

ÇEYİZ DEVLETTEN

Çeyiz hesabında 3-5 sene birikim yapıp 27 yaşından önce evlenenlere de ödeme yapılıyor. Yani çeyiz hesabının 24 yaşını doldurmadan açılması gerekli. Devlet katkısı üst sınırı 9 bin TL. Evlilik tarihinden önce asgari 3 sene boyunca çeyiz hesabına düzenli olarak ödeme yapılması gerekli. Çeyiz hesabında biriken paradan senede 2 kez çekilebiliyor. 2019 yılı için verilen destek tavanları şu şekilde;

-36-47 ay için hesaptaki birikim tutarı yüzde 20 ile çarpılır; ödenecek tutar 6 bin 500 lirayı geçemez. 
-48-59 ay için hesaptaki birikim tutarı yüzde 22 ile çarpılır; ödenecek tutar 7 bin 500 lirayı geçemez. 
-60 ay ve üzeri için hesaptaki birikim tutarı yüzde 25 ile çarpılır; ödenecek tutar 9 bin lirayı geçemez.

Evlenenlere 68 bin TL lik konut ve çeyiz desteği!

EN AZ 3 YIL ÖDEME

Konut hesabından katkı alabilmek için, en az 36 ay boyunca birikim yapmak gerekli. Herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Hiç konutu olmayanlar bu haktan faydalanabiliyor. Konut hesabında isteyenler faiz geliri de elde edebiliyor. Yalnızca Türk Lirası cinsinden konut hesabı açılırken, 18 yaşından küçük olanlar için ise sadece veli ve vasisi adına hesap açılabiliyor. Hesaba aylık ödeme asgari 388 TL civarında.

EŞ DE FAYDALANABİLİR Mİ?

Çeyiz parası, sadece ölüm aylığı almakta olan kız çocuklarına ödenir. Yaşamını yitiren eşinden dolayı aylık alan, dul eşin yeniden evlenmesi durumunda, kendisine çeyiz parası ödenmez. Dolayısıyla dul aylığı alan vatandaşlar evlendiklerinde aylıkları kesilir ve çeyiz parası da alamazlar.

HİBE KAÇ TL?

Kız çocuklarına ödenen çeyiz parasının tutarı kendilerine ödenen ölüm aylığının 2 senelik tutarı kadardır. Örneğin 500 Türk Lirası ölüm aylığı alan kız çocuğuna, ölüm aylığının 2 senelik tutarı olan 12 bin Türk Lirası çeyiz parası ödenir. Çeyiz parası, evlendiği için aylığı kesilen kız çocuklarına da peşin olarak ödenir. Bu parayla evlilik sürecindeki masrafların karşılanması planlanır.

 

Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik!


Geri Dön