28 / 03 / 2024

Evliya Çelebi Kültür Yolu projesi tamamlandı!

Evliya Çelebi Kültür Yolu projesi tamamlandı!

Ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" sinde geçen 1671 yılındaki hac yolculuğu güzergahının, Türkiye'nin ilk uzun mesafe yürüyüş ve atlı gezi yolu olması amacıyla hazırlanan "Evliya Çelebi Kültür Yolu" tamamlandı..



ÜNLÜ gezgin Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" sinde geçen 1671 yılındaki hac yolculuğu güzergahının, Türkiye'nin ilk uzun mesafe yürüyüş ve atlı gezi yolu olması amacıyla hazırlanan "Evliya Çelebi Kültür Yolu Projesi" tamamlandı. 


Evliya Çelebi'nin, Üsküdar'da başlayıp Mekke'ye kadar devam eden hac yolculuğunun ilk etabı olan İstanbul, Yalova, Bursa, Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak, Simav bölümünü takip eden ve atlarla seyahat eden 11 kişilik grup, İznik ilçesine geldi. Kapadokya'da at yetiştiriciliğiyle uğraşan ve ekibin atlarını temin eden Ercihan Dilari, gazetecilere yaptığı açıklamada, Evliya Çelebi'nin hac yolunu 2009 yılından bu yana her yıl at üstünde takip ettiklerini bildirdi. Dilari, bu yıl atlı yürüyüşün 6'ncısını düzenlediklerini belirterek, "Dünyanın her yerinden misafirimiz var. İngiltere, ABD, Almanya, Brazilya,İsviçre ve Belçika'dan gelenler var. Amacımız; Evliya Çelebi'nin rotasının turizmve ticaret yolu olması, at sırtında Evliya Çelebi yolculuğu, rotayı çizme ve yerel şartları tanımak için uzun mesafeli yolculuk ve at sırtında Evliya Çelebi yolculuğunda kazanılan deneyimi temel alarak Evliya Çelebi Yolunu oluşturmaktır" diye konuştu. 


BURSA'DA 150'DEN FAZLA YÖN TABELASI YERLEŞTİRİLDİ


 Proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Temsilciliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirildi.Büyükşehir Belediyesi ekipleri, güzergahın Bursa sınırları içinde kalan kısımlarını düzenledi. 


Yol boyunca 150'nin üzerinde "Evliya Çelebi Kültür Yolu" yazılı yön tabelası yerleştiren ekipler, güzergahtaki yerleşim birimlerinde yaşayanları da konu hakkında bilgilendirildi. Projenin tanıtım toplantısı, güzergahtaki önemli konaklama merkezlerinden Kestel ilçesine bağlı Babasultan köyünde 11 Ekim'de (bugün) yapılacak. 

Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UNESCO Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı ve uzun süredir Evliya Çelebi'nin geçtiği yolların izinisüren iskoç Osmanlı tarihçisi Dr. Carolin Finkel'in de katılması bekleniyor. Finkel ile Türkiye'nin gözde yürüyüş parkurlarından "Likya Yolu" nun kaşifi Kate Clovv'un iki yıl süren çalışmaları sonrası hazırlanan, Türkiye'nin ilk uzun mesafe atlı gezi ve yürüyüş güzergahı "Evliya Çelebi Yolu" ile ilgili gezi kitabı, Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yayımlanmıştı.AA 


Dokuz Sütun



Geri Dön