23 / 04 / 2024

EXPO 2020 İzmir Ege Bölgesi bilgilendirme toplantısı yapıldı!

EXPO 2020 İzmir Ege Bölgesi bilgilendirme toplantısı yapıldı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in tarihi yapısı ve özellikleriyle, gelişen altyapısıyla EXPO 2020'yi hak ettiğini belirterek, ''İzmir'in EXPO'yu almaması için hiçbir neden yok, ama alması için binlerce neden var'' dedi




     Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Kaya Termal Otel'de  İzmir  ve çevresindeki 9 ilin mülki idare amirleri, belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen ''EXPO 2020 İzmir'' Ege Bölgesi Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. 

     Toplantıda yaptığı konuşmada, İzmir'de bugün üç şehit askerin cenaze törenine katıldığını belirten Yıldırım, terör saldırılarında şehit düşen askerlere rahmet, ailelerine başsağlığı diledi ve ''Mehmetlerimizi ebediyete yolcu ettik. Onlar bu ülkenin bağımsızlığı için, bu ülkenin barışı ve kardeşliği için, gözlerini kırpmadan şehadet şerbetini içtiler'' diye konuştu. 

     EXPO 2020'nin İzmir'in, dünyanın en büyük fuar organizasyonu olan EXPO'ya ikinci kez aday olduğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, 2015 adaylığından ciddi tecrübeler kazanıldığını, ''bu kez daha bilinçli, daha kararlı ve kazanma odaklı hareket edildiğini'' kaydetti. 

     Yıldırım, bir önceki adaylıkla kıyaslandığında, özellikle yasal düzenlemelerde hızlı hareket edildiğini ve gelinen noktanın, bu kez daha hızlı ve kararlı hareket edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi. 

     

     -''Projeye herkes katkı vermeli''- 

     

     EXPO 2020 İzmir organizasyonu için bir Yönlendirme Komitesi oluşturulmasına karşın, herkesin kendi kapasite ve imkanları doğrultusunda projeye katkı vermesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Yasal mevzuat, kurumsal yapı, bütçelendirmeyi hızlı şekilde yaptık. 2015'e göre tereddüt içeren nokta yok. Bu fuara 6 ay boyunca 20 milyona yakın ziyaretçi gelecek, İzmir hazırlıklarını sürdürürken, Ege ve Kuzey Akdeniz'deki 9 ilin de bu büyük organizasyonun içinde olması ve bu organizasyondan istifade etmesi lazım, bu projenin heyecanını onların da duyması gerek. Bölgeden 3 saatlik uçuşla 1.5 milyar insana ulaşma şansı var. Bu anlamda, bölgenin de sorumluluk alması ve sonuçlardan yararlanması, üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri.'' 

     Yıldırım, projenin Türkiye projesi olmasına karşın, özelde en az 10 ili çok yakından ilgilendirdiğine işaret ederek, bu illerin yetkilileri ile sivil temsilcilerinin yurt içi ve yurt dışında projenin tanıtımına destek vermeleri gerektiğini söyledi. 

     

     -''EXPO yatırımlarına şimdiden başladık''- 

     

     EXPO'ya ev sahipliği yapan şehirlerin hepsinde simge yapılar ve altyapılar inşa edildiğini, kendilerinin İzmir'de bu tür altyapı çalışmalarına EXPO sonucu belli olmadan başladıklarını belirten Yıldırım, şunları kaydetti: 

     ''Tren, otoyol ve liman inşaatlarımız fiilen başladı. EXPO'yu bir vesile sayarak, daha fazla altyapı ve sağlık yatırımıyla zenginleşmek olmalı bizim amacımız. Günümüzde bu tür organizasyonlar artık ülkelere nimetten çok külfet oluyor, ama ülkenin tanıtımı, bölgesel işbirliği ve barışa katkı ve Türkiye'nin bölgede artan etkinliğine katkı sağlamak mümkün. 

     Batı ve doğu medeniyetlerini buluşturan, birçok farklı özelliklere sahip, barışçıl, hoşgörülü ve birçok üstün meziyete sahip İzmir, bu iş için biçilmiş kaftan. İzmir'in EXPO'yu almaması için hiçbir neden yok, ama alması için binlerce neden var.'' 

     

     -Diğer konuşmalar- 

     

     İzmir Valisi Cahit Kıraç da EXPO 2020'nin asıl sahibinin Türkiye olduğunu ifade ederek, Ege Bölgesi'ndeki valilerin, yerel yöneticilerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, üniversitelerin hep birlikte projeye sahip çıkıp, tanıtımına destek vermesi gerektiğini söyledi. 

     EXPO'ların kamu ve özel sektörün bir arada çalıştığı dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olduğuna dikkati çeken Kıraç, yapılan tüm EXPO'ların kentlere önemli simgeler kazandırdığını, İzmir'in de, EXPO'yu kazansın ya da kazanmasın, Avrupa'nın en büyük yeşil alanlarından birine kavuşacağını söyledi. 

     Kıraç, Hükümetin İzmir'in adaylığına büyük destek verdiğini de ifade ederek, ''İzmir, belki 30 yılda göstereceği gelişimi 6-7 yılda tamamlayacaktır, cazibe merkezi olacaktır. EXPO, Ege'nin sahip olduğu güzellikleri tanıtmak için eşsiz bir ortam'' dedi. 

     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da EXPO 2020'nin sadece İzmir'in değil, aynı zamanda Ege Bölgesi ve Türkiye'nin projesi olduğunu söyledi. 

     Konuşmaların ardından, Bakanlar Günay ve Yıldırım ile toplantıya katılan protokol üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri, ''EXPO Adaylığına Destek'' belgesini imzaladı. 

AA

     


Geri Dön