26 / 04 / 2024

EXPO yarışında favori İzmir!

EXPO yarışında favori İzmir!

"Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar - Herkes İçin Sağlık" temasıyla dev yarış için hazırlanan kent, turlu ve elemeli seçimlerde rakiplerini geride bırakmaya çalışacak




Yaklaşık iki yıldır "Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar-Herkes İçin Sağlık" ana teması ile EXPO 2020'nin ev sahipliğini yapmak için hazırlanan İzmir'in kaderi yarın belli olacak. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai, Rusya'nın Ekaterinburg, Brezilya'nın Sao Paulo kentleri ile yarışan İzmir, yarın Paris'te yapılacak ve 167 ülkenin Uluslararası Sergiler Bürosu delegelerinin oy kullanacağı yarıştan zaferle çıkmayı hedefliyor. EXPO 2015 için 2008 yılında İtalya'nın Milano kentiyle yarışan ancak kaybeden İzmir, bu sefer makus talihini yenip EXPO'yu Türkiye'ye getirmeyi amaçlıyor. Edinilen bilgilere göre  İzmir  35 civarında ülkenin yazılı onayını alırken, 30 civarında ülkenin de oyunu almak için çalışıyor. Turlu ve elemeli seçimlerde İzmir ilk iki turu geçip finale kalmayı, daha sonra elenen şehirlerin oylarını alarak finalde muhtemel rakibi Dubai'yi geçmeyi hedefliyor. 


Erener sahneye çıkacak

Kıran kırana geçen EXPO yarışında rakiplerinin önüne geçmek için Paris'te adeta kamp kuran İzmirliler ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine pazar günü İzmir Valisi ve EXPO Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Toprak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Dün de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Paris'e gitti. Bugün de 75 kişilik İzmir ekibi Paris'e gidecek. Bu gece düzenlenecek resepsiyon için hazırlıklar devam ediyor. Türkiye, saat 19.00'da Paris'in en prestijli resepsiyon mekanlarından Pavillon d'Armenonville'de delegeler ve BIE üyesi ülke temsilcilerine resepsiyon verecek. Bir Türk gecesi olarak tasarlanan resepsiyonda ünlü sanatçı Sertab Erener de konser verecek. 


Bakanlar katılıyor

EXPO'ları düzenleyen 167 ülkenin üye olduğu BIE genel kurul toplantısı ise yarın

Paris'teki OECD binasında yapılacak. Aday ülkelerin son sunumları ile başlayacak genel kurulda daha sonra oylamaya geçilecek. Sunuculuğunu Defne Samyeli'nin yapacağı 20 dakikalık sunumda İzmir'in avantajları, sağlık temasının önemi ve adaylık çalışmaları anlatılacak. Hindistan'da inşa edilen sağlık merkezinin yapım öyküsünü içeren 3 kısa film gösterimi yapılacak. Resepsiyon ve genel kurul sunumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı da yayınlanacak. Resepsiyon ve genel kurula Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katılacak. Sunumda Kocaoğlu ile dünyada beyin araştırmalarıyla tanınan İzmir doğumlu Ordinaryüs Profesör Ogün Güntürkün konuşma yapacak.

Sunumdan sonra yapılacak oylamada ilk iki turda oyların üçte ikisini alan şehir kazanacak. Ancak hiçbir adayın üçte iki çoğunluğu alacağına ihtimal verilmiyor. Her turda en az oy alan şehir elenecek. Üçüncü ve final turunda ise çoğunluğu alan şehir ve ülke, EXPO 2020'yi düzenlemeye hak kazanacak. EXPO 2015 oylamasındaki sıkıntılar nedeniyle Türkiye'nin önerisi doğrultusunda genel kurul salonuna 4 ayrı sandık kurulacak. Delegeler kabinlerde kapalı şekilde oylarını kullanacak. Böylece dışarıdan müdahaleye imkan tanınmayacak. Türkiye saatiyle 15.30'da başlayacak oylamanın yaklaşık 3 saat süreceği belirtiliyor. İzmir'in kazanması halinde akşam saatlerinde kutlama resepsiyonu düzenlenecek.


Vali: Yetkiyi alacağız

İzmir Valisi ve EXPO Yürütme Komitesi ve Yönlendirme Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, Paris'teki sandıktan İzmir'in çıkacağına inandıklarını açıkladı. İzmir'in 27 Kasım için hazır olduğunu, herkesin üzerine düşeni yaptığını açıklayan Toprak, gelinen noktada düşünülmesi gerekenlerin düşünüldüğünü, yapılması gerekenlerin yapıldığını vurguladı. Toprak, "Açık ve net olarak ifade edebilirim ki, 27 Kasım öğleden sonra EXPO 2020'yi düzenleyecek yetkiyi alacak ülke Türkiye, yetki alınan şehir İzmir olacak. İnşallah EXPO 2020, İzmir'in olacaktır" dedi.


Rakiplerin temaları

İzmir EXPO 2020 için EXPO 2015'teki tema olan 'Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar-Herkes İçin Sağlık' temasıyla yarışıyor. Rusya'nın Ekaterinburg kenti "Küresel Zihin", Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai emirliği "Birleşen Düşünceler, Geleceği Yaratmak" ve Brezilya'nın Sao Paulo kenti "Farklılığın Gücü, Büyüme İçin Uyum" temalarıyla İzmir'e karşı yarışıyor.


İnciraltı'na Hadid imzası

BIE'nin en önemli kriterlerinden biri EXPO alanının kentin merkezinde olması gerekliliği. Bu nedenle EXPO 2020 için İnciraltı'nda 205 hektarlık alan EXPO alanı olarak belirlendi. Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in hazırladığı proje ile İzmir EXPO ruhuna uygun bir alan kazanacak. Bu alan aynı zamanda Avrupa'nın en büyük kent ormanı olacak. Kentle anılacak bir simge eserin de planlandığı alanda geçici olarak ülke pavyonları kurulacak. Jeotermal kaynağa yakın alanda sağlık merkezleri, hastaneler ve otel yatırımları gerçekleştirilecek. Böylece 6 ay sürecek EXPO'dan sonra da EXPO alanı dünyaya hizmet vermeye devam edecek. 


EXPO, İzmir'e ne kazandıracak

- İzmir'e en az 20 milyon ziyaretçi gelecek. Bu sayı 40 milyona kadar çıkabilecek.

- İnciraltı sağlık ve turizm bölgesi olarak Türkiye'ye kazandırılacak

- Başta sağlık ve turizm yatırımları olmak üzere kente yeni yatırımlar gelecek. 

- Kentin 2020 yılına kadar alacağı yatırımın tutarı en az 20 milyar dolar olacak. 

- İzmir, sağlık hizmetlerinde bir merkez olacak. İzmir'in dünyaca bilinen bir marka kent olma süreci hızlanacak. EXPO sadece kente değil Ege Bölgesi'ne de katkı sağlayacak. 

- EXPO'nun sunduğu tanıtım fırsatı, EXPO'dan sonra da İzmir'e kazandırmaya devam edecek.


Yeni Asır


Geri Dön