19 / 04 / 2024

EYT için geri sayım başladı! İşte çok merak edilen o detay

 EYT için geri sayım başladı! İşte çok merak edilen o detay

EYT düzenlemesi Meclis'te AK Partili milletvekillerinin imzasına açıldı. Şubat içinde yasalaşması beklenen düzenlemede çok merak edilen bir detay var.



EYT düzenlemesiyle ilgili en çok merek edilen konular yaş ve prim gün sayısında büyük olasıkla yaş sınırı olmayacağı prim gün sayısının ise kadınlarda 5 bin gün, erkeklerde 5900 gün aranacağı ifade edilirken son dönemde en fazla merak edilen ise sigortalılık başlangıcı yapıldığında yaşı 18'in altına olanların durumu. Çok sayıda kişinin 18 yaşının altında sigortalı olarak gösterildiği ve bu kişilerin de EYT'den yararlanıp yararlanmayacağı merak ediliyor. posta Gazetes SGK ve Vergi Uzmanı Yazarı Ekrem Sarısu bu konuda kendisine yöneltilen bir soruya yanıt verdi.

"KAPSAM DIŞI OLMALARI HUKUKA AYKIRI"

Okuyucunun,  "14 Ağustos 1982 doğumluyum. İlk sigortalı işe girişim 1 Kasım 1998’dir. Hizmet yılım şu an 22 yıl 5 ay görünüyor. EYT’li miyim? Emekli olmak için hizmet yılımı dolduracak mıyım?" yönündeki sorusunu yanıtlayan Ekrem Sarısu,  söz konusu kişinin emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olduğunu kaydetti. Ancak söz konusu kişinin sigortalılık başlangıç tarihinde 18 yaşının altında olduğuna da dikkat çeken Sarısu, "Şayet EYT yasasından sigortası 18 yaşından küçükken başlayanları kapsam dışında tutan bir düzenleme çıkmazsa (çıkarsa hukuki olmaz), EYT kapsamındasınız" ifadesini kullandı. EYT düzenlemesinde yaş şartı aranmayacağını ancak erkek sigortalılardan 25 yıl sigortalılık süresi ve prim aranacağını ifade eden Sarısu, "Yasanın aradığı primi ödemiş olmanız şartıyla 2025’te 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz (25 yılın hesabında sigorta başlangıç tarihi olarak 18 yaşı doldurduğunuz tarih dikkate alınacağından)" yanıtını verdi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön