18 / 04 / 2024

Eyyübiye'nin tapu sorunu çözülüyor!

Eyyübiye'nin tapu sorunu çözülüyor!

Eyyübiye Belediyesi Başkanı Mehmet Ekinci ve yardımcıları ramazan ayı münasebetiyle iftar programında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ekinci,"Mecliste Şanlıurfa kanunu adlandırılabilecek özel bir kanun çıkartılacak" dedi





Eyyübiye Belediyesi Başkanı Mehmet Ekinci ve yardımcıları ramazan ayı münasebetiyle iftar programında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci,"Mecliste Şanlıurfa kanunu adlandırılabilecek özel bir kanun çıkartılacak. Torba yasaya yetişmedi. Meclisin açılmasının ardından yasa güncelleştirilerek sorun çözüme kavuşturulacak."dedi. Öte yandan Ekinci, ilçede uyuşturucu ile mücadele de mobeselerin devreye gireceğini açıkladı.



Eyyübiye Belediyesi iftarda basınla bir araya geldi. Nevali Otelde düzenlenen programa Eyyübiye Belediye Başkan Vekili Bahattin Demir, Belediye Başkan Yardımcısı Necmettin Sağlam, Yeniurfa Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Canbek,  çok sayıda belediye amiri ve gazeteci katıldı. Ekinci, basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak kamuoyunun merak ettiği konuları açıkladı. 

Hazine arazilerine yönelik açıklamalarda bulunan Ekinci,"4706 sayılı bir kanun çıkartılmıştı. Hazine arazileri üzerine bir yapı bulunuyor ve belgelendirilir ise o alan bedelsiz olarak belediye devredilir diye bir ifade bulunuyor. 2003 yılında kanun hayata geçirilmişti. O kanunla ilgili o günden bu yana bu kanunla ilgili bir başvuru yapılmamış. Gecekondu bölgelerinde yaşayan insanlarımız bu durumdan faydalanamamışlar. Seçim öncesi Ak Parti belediye başkan adayları iken seçim vaadimizde tapu sorununun kalmayacağı noktasında görüş bildirmiştik. Verdiğimiz bu sözün de arkasındayız. Hukuk bürosu kurduk, 5 avukattan oluşuyor. Tapu sorunu tanımlansın dedik. Zemin ile sorunlar tespit edildi. Bazıları şahsa ait, maliye hazinesine bazıları da belediyeye ait alanlarda ev yapmışlar. Fiili durumu belgelendirmek lazım. Yasalara uygun şekilde."dedi.


'ŞANLIURFA'YA ÖZEL BİR KANUN ÇIKARTILACAK'


Tapu sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine taşıdıklarını belirten Ekinci, şunları kaydetti:"Geçen aylarda sorunu  Ankara  gündemine taşıdık. Muhtemelen Şanlıurfa kanunu adlandırılabilecek özel bir kanun çıkartılacak. Torba yasaya yetiştirilemedi. Teknik alt yönü tamamlanmamış durunda bulunuyor. Meclisin açılmasının ardından 4706 sayılı yasa güncelleştirilerek insanlarımızın tapu sorunu büyük ölçüde çözülmüş olacak. Genel bir çözüm için kanun değişikliği gerekiyor."


'HAYVAN BARINAKLARI CİDDİ SORUN OLUŞTURUYOR'


Eyyübiye bölgesinde karasinek ve sivrisinek ile çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Ekinci,"İlaçlama çalışmaları sürüyor. Sorunları Büyükşehir Belediyesi ile anında paylaşıyoruz. Öte yandan ilçeden en çok şikayet gelen bölgelerde ilaçlama çalışmalarını artıracağız. Hizmet alımını gerçekleştirdik bu çalışma ile ilgili. En büyük sorun bölgede hayvan barınakları. Hayvancılığın ilçede yapılmasından dolayı dışarıda yatamadıklarını, kokudan dolayı dışarıda duramadıklarını ifade ediyorlar. Vatandaşlar evlerinin altında küçükbaş ve büyükbaş olsun hayvan yetiştiriciliği yapmaktalar. Buna izin vermemek gerekiyor. Bu durum insanlarımızın bir geçim kaynağıdır; ama tabi burada da çevreyi rahatsız ediyorsa da gereğini yerine getirmemiz gerekiyor. Hayvan barınaklarından bölgemizi arındırır isek bu tür şikayetlerle ilgili hususlar azalacak. Mağaralarda 70 bine yakın büyükbaş hayvan yetiştiriciciği yapılmaktadır. Besi OSB çalışmaları devam ediyor, alt yapı çalışmaları sürüyor. OSB bittikten sonra 105 bin büyükbaş hayvan besi altına alınacak. Mağaralardaki o hayvanlar oraya taşınacak. Ardından mağaraları turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Projenin bitimi itibariyle üst yapı noktasında ilgili kurumlardan destek alacağız. Karasinek ve sivrisinek ile bağışıklık konusu ciddi bir konu. Hayvancılığın yoğun olarak yapılmasından dolayı karasinek ve sivrisinek yoğun bir şekilde bulunuyor. Çalışma ile ilgili yapılan ikinci ilaçlamalarda bağışıklık kazanıyor. İlaç değiştirmek gerekiyor, daha etkili ilaç oluşturulmalı. Sineklerle asıl mücadele larve döneminde yapılmalı. Şubat, Mart ve Nisan ayları arasında gerçekleştirilmeli."diye konuştu.

Temizlik çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Ekinci, ramazan ayında olunması münasebetiyle vardiyalarda bir takım değişikliklerin yapıldığını söyledi. Ekinci,"Genellikle temizlik çalışmalarının iftardan sonra yapılıyor. Bayramdan sonra eski çalışma saatlerine dönülerek çalışmalar aralıksız sürdürülecektir. Temizlik sırasında tıkanan trafikte çözülmüş olacak."dedi.


'İSTİHDAM DA EHLİYET VE LİYAKATA BAKIYORUZ'


Dezavantajlı (kadınlar-çocuklar) gruplara yönelik yaptıkları çalışmalara değinen Ekinci,"Belediyemizde 4 kadın meclis üyesi bulunuyor. İçlerinde mimar, evlendirme memuru, hukuk işleri müşavirimiz bayan. Şu ana kadar 15 bayan arkadaşımızı istihdam etmiş durumda bulunuyoruz. İstihdam ederken ölçütümüz kadın ve erkek değil; ehliyet ve liyakata bakıyoruz. Adama göre iş değil, işe göre adam anlayışındayız. Kadınlarımız bu noktada biraz çekingen, bu noktada başvuruyorlar. Her hangi bir alanda uzman olan kadınlarımız, gençlerimiz belediyemize müracaat etsinler. O alanda eksiklik bulunuyorsa istihdam ederiz."şeklinde konuştu.


'UYUŞTURUCUYLA MÜCADALE DE MOBESELER ETKİN KULLANILACAK'


Madde bağımlılığı ile ilgili ilçelerinde ciddi anlamda yol kat ettiklerini dile getiren Ekinci, şunları söyledi:"Geçtiğimiz hafta çocuk hizmetleri genel müdürümüzü Şanlıurfa'ya davet ettik. Alanda incelemelerde bulunduk. 19 bin metrekarelik bir alan tahsis ediyoruz. Alanda büyük bir rehabilitasyon merkezi kurulacak. İlgili deneyimli STK'larla görüşüp üzerlerine devredeceğiz. Belediye ile birlikte ortaklaşa yürütecekler. Çocuklarımızın tedavisini üstlenmiş olacağız. Asıl mesele burada batıklığın kurutulması meselesi. Kısa bir süre içerisinde Şanlıurfa Valiliği tarafından 2,5 milyonluk mobese kamera alımını gerçekleştirildi. Maddeyi satan insanların, maddeyi alan insanların erişimi engellemeyi hedefliyoruz. Yoğun olan bölgelerde denetimler daha da sıklaştırılacak. Çocuklar hepimizin çocukları. Genelde bu çocuklar Eyyübiye bölgesinde; ama bu çocuklarla ilgili sağlam bir işlem gerçekleştirmezsek, tedavi etmezsek ve buna engel olmazsak Haliliye, Karaköprü bölgelerinde oturan insanlarımda rahat oturamayacaklar."


'TARIM ARAZİLERİNİN İMARA AÇILMASI FACİADIR'


Tarım arazileri ilgili soruyu cevaplandıran Ekinci,"Konuklu beldesinde bir vakit imara açıldı, doğru bir karar değildir. Bu durum resmen, faciadır. O bölgede fiili bir durum oluşmuş. Bundan sonrasına engel olmamız gerekiyor. Yeni Eyyübiye'nin oluşumunda her ne kadar Eyyübiye bölgesini tarım arazileri ve sit alanları sınırlandırıyorsa, gelişim alanı yok ise de bu sitten sonrası ile ilgili gelişim alanları planladık. Eyyübiye tarım arazileri tarafına değil, tersi yönde Akçakale, Toki ve dağ tarafı yönünde imar edeceğiz. Büyükşehir belediyemizle mutakabat sağlamış durumda bulunuyoruz. Büyükşehir meclisinde aldığımız kararlara bakıldığında tarıma elverişsiz alanlarda imara açılır."ifadelerine yer verdi.


'ŞEHRİN DOKUSUNU BOZAN ÇALIŞMALARA YÖNELİK RADİKAL ÇÖZÜMLER'


Birikethanelerle ilgili soruyu cevap veren Ekinci,"Günü kurtarmaya yönelik planlar yapılıyor. Maalesef hiçbir zaman planlar yapılırken uzun soluklu olarak planlanmıyor. Hızlı gelişen ve büyüyen bir ilde bulunuyoruz. Plan ve programlarımızı 40-50 yıllık süre dilimlerinde planlamamış gerekiyor. Kısa süreli yapılan belli bir gruba rant sağlar. Birikethanelerle ilgili fiili bir sıkıntı bulunuyor. Mermerciler sitesi, zahireciler borsası ile ilgili aynı durum yaşanıyor. Arkadaşlarımızla birlikte sorunu teknik yönden inceliyoruz. Yeni hayvan pazarının da yerinin uygun olmadığını ifade etmek istiyorum. Sorunlara yönelik radikal çözümler getiriyoruz. Kısa sürede yapılacak çalışmalarla ilgili duyurular yapılacak."diye konuştu.


'KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN ÖNCE DEĞİŞİM ŞART'


Kentsel dönüşümden önce kentsel değişimi gerçekleştirmenin öneminden bahseden Ekinci, sözlerine şu şekilde devam etti:"Yakubiye, Haleplibahçe, Buhara, Hacı Bayram tarzı yerlere girdiğinizde 3. Derece sit alanında bulunuyor. Bu tür alanlarda 3 kattan fazlasını gerçekleştiremiyorsunuz. O bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları yapılamaz. Kat stoku çok fazla. O bölgede kattan faydalanabilirsiniz. Yatay mimariyi hakim kılalım diyoruz. O bölgelerin yıkılıp gökdelen tarzı çalışmaların yapılması mümkün değil. O bölgelerde uydu kent ve rezerv konut üreterek, orada yaşayan vatandaşlarla takas yoluna giderek boşaltıldıktan sonra kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazanabilir. Bu bölgelere bazı bölgelerde mutlaka kentsel dönüşüm çalışmaları başlayacak. Bize getireceği yükü, maliyeti hesaplıyoruz. Hep beraber sağlıklı bir karara varmak istiyoruz."


'7 MİLYON LİRALIK YÜKTEN BELEDİYELER KURTARILDI'


İl özel idarelerin belediyeye devredilmesi ile birlikte personel bazı işçilerin havuza atılması ile birlikte personel enflasyonu olduğunu belirten Ekinci,"Büyükşehir ve diğer ilçelerle birlikte 700'e yakın personel havuza atıldı. Diğer kurumlara devredildiler. Başka kurumlara giden personelin belediyeye yükü aylık 7 milyon lira. Bu çözüm noktasında belediyeye bu yükün altından kalkmış oldu. Daha önce gelen ödenek sadece maaşlara yetiyordu."sözlerine ekledi. 



Yeni Urfa Gazetesi




Geri Dön