27 / 04 / 2024

Fadıl Akgündüz'den saadet zinciri gibi otel!

Fadıl Akgündüz'den saadet zinciri gibi otel!

 Jet Fadıl'ın son numarası devre mülk otel, adeta bir saadet zinciri gibi çalışıyor



Fadıl Akgündüz, ortada sadece bir maketi olan 'Caprice Gold'la müşterileri kira vaadiyle kafeslemeye çalışıyor. Sözde otelde en ucuz devre mülkün fiyatı 41 bin TL. Bu odayı alanların ikinci aydan itibaren kazanacağı vaat edilen kira ise 430 TL!

Gurbetçiler başta olmak üzere yüzlerce aileyi yüksek kar vaadiyle dolandırdıktan sonra 1.5 yıl hapis yatan Fadıl Akgündüz, nam-ı diğer Jet Fadıl, yine `yalan' bir projeyle sahnelere dönmüştü. 2 milyar dolar gelir hedefleyen projenin ilk tanıtımı ise 5 gün önce Aydın Didim'de, Akgündüz'ün kız kardeşi Avniye Obut 'un sahibi olduğu Caprice Otel'de yapılmıştı. Gurbetçileri hedefleyen Akgündüz tanıtımda garanti isteyenleri, 'Hiçbir şeyin garantisi yok' diye fırçalayıp otelden attırınca yeniden gündeme oturdu.

Koca otel ev hanımının

Gurbetçilerin otelden atılmasından sonra Jet Fadıl'ın Bayrampaşa'da yapmayı planladığı otelin izini VATAN sürdü. Önce Caprice Otel'in sahibi olan MAİ Turizm şirketinin kayıtlarını inceledik. Bu şirketlerin ortakları, Akgündüz'ün ev hanımı ablası Avniye Obut ve memur emeklisi eniştesi İbrahim Obut. Merkezi Maslak'ta bulunan şirketin sermayesi 15 milyon TL ve bunun 14 milyon 850 TL'si ablasına ait. Eniştesinin hissesi ise sadece 150 bin TL.

Ofisin ortasında maket

Otelin pazarlaması, Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre 12 Ekim 2009 tarihinde kurulan şirketin Mecidiyeköy'deki şubesinde yapılıyor. Ancak bu adres çok tanıdık. Zira piyasayı dolandıran eski JetPa'nın arazisine komşu. Celil Ağa İşmerkezi'nin 4'üncü katındaki ofise girdiğimizde bizi, projeye ait tek somut şey olan dev Caprice Otel maketi karşıladı. Yetkililer, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "400 adet devre mülkümüz var. Her gün yeni satışlar oluyor. Gerekli izinler alındı ve Nisan ayında hafriyat çalışması başlayacak. Maketini gördüğünüz projede, otelin yapıldığı arazi şirketimize ait. Ön taraftaki park alanı ise belediyeden kiralandı. Toplam arsamız 20 bin metrekare. 2012 yılında ise tapuyu size vereceğiz.

`Yatır parayı, al kirayı'

Yetkililer devre mülk alınmasıyla birlikte kira gelirinin hemen gelmeye başladığını söylüyor. Saadet zincirini andıran sistemi ise şöyle anlatıyor: "Metrekaresine ve sahip olduğu konfora göre devre mülklerin fiyatı değişiyor. Odaların fiyatları 41 bin TL'den başlıyor ve 220 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bu devre mülkü aldığınızda ise size iki seçenek sunuyoruz. Aldığınız devre mülkü isterseniz yılda 15 gün kullanabilirsiniz. Ya da bu kullanma hakkınızdan vazgeçersiniz ve önümüzdeki aydan başlayarak size aylık kira geliri gibi ücret ödemeye başlarız. Hangi odayı alırsanız alın, size 5 yıl içinde ödediğiniz paranın geri dönüşünü garanti ediyoruz."

Bina bitmeden kira gelir mi?

Peki oda fiyatları ve kira gelirleri ne kadar? Eğer en ucuz olan 41 bin TL'lik odayı alırsanız önümüzdeki aydan itibaren 430 TL kira geliri garanti ediliyor. Oda fiyatı 186 bin TL'ye çıktığında ise kira geliri bin 877 TL'ye çıkıyor. Caprice satış ofisindeki yetkililer, 'Temeli atılmamış binanın nasıl kira geliri olur? Bu parayı nasıl ödeyeceksiniz?'sorusuna ise şu cevabı veriyor: "Projenin hafriyat işlemleri bu ay başlayacak. 2 yıl içinde ise otel bitecek. Biz projemize güveniyoruz. Bu yüzden bunu devre mülk alan müşterilerimize bir armağan olarak veriyoruz. 2010 yılında ise tapuları teslim ediyoruz. Çünkü inşaat bitip, iskan izni alınmadan tapu verilemiyor. Ödeme yapmanız durumunda ise sözleşme imzalıyoruz." Yetkililere "Bu arsanın bir kısmını belediyeden kiralamışsınız. Kiralanan alana nasıl tapu vereceksiniz?" sorusuna ise cevabı veriyorlar: "Otelin önünde, park ve havuz olarak kullanılan alan belediyeden kiralandı. Otelin oturduğu alan bizim kendi arsamız. Tapular bu alandan verilecek.

Belediye: Ruhsatı aldılar

Bayrampaşa Belediyesi ise otel inşaatı için gerekli izinlerin alındığını, firmanın istediği zaman inşaata başlayacağını belirtti. Belediyeden alınan bilgiye göre, inşaat yaklaşık 17 bin metrekare alan üzerine yapılacak. Bunun 6 bin metrekaresi belediyeden 17 Eylül 2009 tarihinde, aylık 4 bin 140 TL bedel ile kiralandı ve buraya otel inşaatı yapılamıyor. İnşaat, Haznerdaroğlu Şirketi'nin kat karşılığı MAİ Turizm'e verdiği yaklaşık 11 bin metrekare alan üzerine yapılacak. 8 katı bodrum olmak üzere 16 kat inşaat yapılacak ve proje toplam 121 bin metrekareden oluşacak. Yer altındaki bölüm emsal dışı sayılacak ve yer üstünde yaklaşık 50 bin metrekare inşaat olacak."

NE ARSA FADIL'IN NE HAVUZ NE PARK!

Ortaya çıkan tabloya baktığımızda Jet Fadıl, 350 milyon euro yatırım ile yapmayı planladığı projede, hiçbir şekilde arsanın sahibi değil. Otelin yapılacağı alan, Haznedaroğlu şirketinden kat karşılığında alındı. Bu arsa daha önceden Bayrampaşa Kuru Gıdacılar Kooperatifi'nin arazisiydi ve 3 yıl önce ihaleyle Haznedaroğlu şirketine satıldı. Otelin önündeki arazi ise aylık 4 bin 140 TL belediyeden 30 yıllığına kiralandı. Akgündüz ise şu anda Titan saadet zincirini anımsatan sistemi ile para topluyor. Bu şartlar altında ortaya çıkan maliyeti ise belediyeye ödediği aylık 4 bin 140 TL kira bedeli, Mecidiyeköy'deki ofisin kirası ve çalışanların maaşı. Bir de tabii yaptırdığı dev maketin maliyeti...

Merkez ofis kapı duvar

Şİrket bilgilerinin yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına bakılarak MAİ Turizm'in adresini bulduk. Resmi kayıtlarda şirketin adresi, "Maslak, Atatürk Oto Sanayi Sitesi" olarak görünüyor. Bu bölgede çalışanlara adresi sorduğumuzda `JetPa'nın eski yeri' olduğunu söylediler. Adresi tespit ettiğimizde, şirket merkez binasının kapalı olduğunu gördük. 2 katlı mağaza görünümündeki binanın bir camında Caprice Otel, diğer camında ise 'Siirt JetPa' logosu vardı.

DEVREMÜLK ALANA YEMEK DE BEDAVA!

Ofİsİn Mecidiyeköy'deki şubesinin altında bir de Caprice Restaurant var. Caprice Gold'un pazarlamasını yapan satış sorumlusu, vaat üstüne vaat yağdırıyor: "Sadece kira geliri kazanmakla kalmıyorsunuz. Odayı aldığınız andan itibaren size bir adet Caprice Card veriyoruz. Eğer 41 bin TL'lik odayı alırsanız kartınıza bin 500 euro yükleniyor. Bu parayı alt kattaki restoranımızda ya da Didim'deki otelimizde istediğiniz zaman kullanabiliyorsunuz. Eğer 186 bin TL'lik odayı alırsanız kartınıza yüklenen para 5 bin euro'ya çıkıyor."
Kerim Ülker-Öge Demirkan/Vatan


Geri Dön