19 / 04 / 2024

Fahiş ev kiraları Meclis gündeminde! Kira fiyatları için araştırma komisyonu kurulacak!

Fahiş ev kiraları Meclis gündeminde! Kira fiyatları için araştırma komisyonu kurulacak!

CHP Grup başkanvekilleri, enflasyondaki yükselişle beraber gerçekleşen kira krizine ilişkin çözüm bulunabilmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını talep ederek önerge sundu.



Üç grup başkanvekilinin hazırladığı CHP milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e verilen önergede, “24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından yürürlüğe giren rejime kasteden anayasa değişikliğiyle, adına iktidar çevrelerince cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen ama özünde bir tek adam rejimi oluşturulmuştur. Yürütme organının başındaki cumhurbaşkanının ve cumhurbaşkanı tarafından atanan liyakatsiz ekonomi yönetiminin yanlış politikalarıyla ülke ciddi bir ekonomik krize sürüklenmiş, vatandaşlarımız temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmiştir. Ülkeyi yöneten basiretsiz kadroların yarattığı kriz, özellikle dar gelirlileri vurmuştur. AKP’nin ekonomiyi bildiği inadıyla çıkılan bu yolda, Türk Lirası tarihinin en dip noktasına gerilemiş, enflasyon, faiz ve işsizlik fırlamıştır” açıklaması yapıldı. 

EV FİYATLARI YÜZDE 110 YÜKSELDİ

Fahiş ev kiraları Meclis gündeminde! Kira fiyatları için araştırma komisyonu kurulacak!

Senelik enflasyonun  resmi verilere göre yüzde 69.97, bağımsız araştırmacılardan oluşan ENAG’a verilerine göre de yüzde 156.86 şeklinde olduğuna vurgu yapılan önergede, Merkez Bankası'nın açıkladığı ev fiyatlarının Türkiye genelinde bir önceki seneye göre yüzde 110 oranında artış gösterdiğine dikkat çekildi. Bu oranın megakent İstanbul'da yüzde 122'ye kadar çıktığı da belirtildi.

Cumhuriyet'in aktardığına göre; CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından verilen önergede kullanılan ifadeler şu şekilde:

"İstanbul, Aydın, Muğla ve Antalya gibi sahil kentlerinde bu artış çok daha ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Artan kiralar, bu illerdeki kamu çalışanlarının, kiraların daha uygun olduğu bölgelere tayin isteklerini arttırmıştır. Kiralardaki artış ayrıca, üniversite öğrencilerini olumsuz etkilemiş, kiralar ile birlikte yurt ücretlerinde de ciddi artışlar ortaya çıkmıştır.

Türkiye Cumhuriyet Devleti, Anayasa’nın ikinci maddesinde tariflendiği biçimiyle sosyal devlet ilkesinin gereklerine yerine getirmek ve bu sosyal yaraya daha fazla derinleşmeden çözüm üretmek durumundadır. Beceriksiz ekonomi yönetiminin ve yürütme organının enflasyonu ve ekonomik krizi körüklemesinin bedelini fahiş kira artışları karşısında kirasını bile ödeyemez noktaya gelen yurttaşlar çekmektedir.

Enflasyonun yükselişiyle artan fahiş kira artışlarını dizginleyebilmek, kiracıları koruyan adımları atabilmek, vatandaşlarımızın barınma hakkından mahrum kalmasını önleyebilmek ile konut üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini belirleyebilmek amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddelerine göre meclis araştırması açılmalıdır."

Emlak vergisi 1. taksit ödemeleri yarın sona eriyor! Sakın unutmayın!

Emekli ve memur Temmuz zammında gözler Cumaya çevrildi! Zam oranı ortaya çıkacak! En düşük maaş kaç lira olacak?

Altın, gümüş, dolar, euro ve sterlin için kırmızı alarm: Bunu yapan pişman olacak!


Geri Dön