25 / 04 / 2024

Fahiş konut kiraları özel ve kamu çalışanlarını taşınmaya zorluyor!

Fahiş konut kiraları özel ve kamu çalışanlarını taşınmaya zorluyor!

Bodrum'da konut kiraları çalışanların aldığı ücretlerin üzerinde seyrediyor. Fiyatlar, üç sene içerisinde 10 kat yükseldi. Özel ve kamu çalışanlarının terk etmeye başladığı Bodrum’da iş dünyasını, işçi bulamama problemini gündeme getiriyor...



Kovid-19 salgını sebebiyle Ege Bölgesi’nin nüfusu yükseldi. Gazete Duvar'dan Selçuk Arslan'ın haberine göre; yapılan araştırmalara göre, 2021 yılının ilk 7 ayında taşınma oranlarında İstanbul’da yüzde 32, Ankara’da yüzde 88 yükseliş kaydedildi. Muğla, en çok göç alan ilk üç şehir arasında oldu. Göç dalgasından etkilenen Muğla’nın ilçelerinden Bodrum’da nüfusu yüzde 300 yükselerek 500 bini geçti. Nüfusun yükselmesine paralel olarak kiralar da arttı. Kiraları ödemekte zorluk çeken özel ve kamu sektör çalışanları ilçeden ayrılıyor. 

TEFE TÜFE ORANLARI HİÇE SAYILDI

Fahiş konut kiraları özel ve kamu çalışanlarını taşınmaya zorluyor!

Geçen sene 45 metrekarelik bir evin aylık kirası 1.500 Türk Lirası ile 2 bin 500 Türk Lirası arasında olurken, bu sene en düşük evin kirası 5 bin Türk Lirası'na kadar yükseldi. Kira yükselişleri yapılırken TEFE, TÜFE oranları hiçe sayılarak konut sahiplerinin kendi belirlediği oranlar esas alındı. Bodrum’un kenar mahalleleri olarak belirtilen Akçalan, İslamhaneleri, Yakaköy, Dağbelen gibi yerleşim yerlerinde bile ucuz konut bulmak neredeyse imkansızlaştı. Salgın öncesi bu mahallelerde bin TL olan kiralar şu an 5 bin Türk Lirası'ndan başlıyor.

Şartlar bu şekilde olunca Bodrum'da oturan kamu personelleri ve özel sektör çalışanlarının ilçeyi terk etmeye başladığı belirtildi. Birçok kamu personeli de ilçeden tayinini istiyor. Aynı durum özel sektörde de yaşanıyor; ilçede özel bir eğitim kuruluşunda çalışan 30’a yakın öğretmen, yüksek kira fiyatları sebebiyle gelecek sene için sözleşmelerini yenilemedi. Yüksek kiraların yanı sıra Bodrum’da kiralık konut stoku da tükendi. 

Bodrum’da artan kiralarla başlayan süreç, işçi bulmakta zorluk çeken özel sektörler için ciddi bir problem haline geldi. Bu durum başta hizmet olmak üzere Bodrum’daki iş dünyasını endişelendirecek bir noktaya ulaştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulundu Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, süreçten etkilendiklerine dikkat çekerek, “Elaman bulmakta tabi ki çok zorlanıyoruz. Ara kalifiye personel Bodrum için yıllardır en büyük problem. İş dünyasının bu ihtiyacının karşılanması için üniversiteden mezun olacak çocuklarımızı iş dünyası ile bir araya nasıl getirebiliriz anlamında ortak çalışmalar yürüteceğiz” diye konuştu.


Geri Dön