19 / 04 / 2024

Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattının planları onaylandı!

Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattının planları onaylandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattı için hazırlanan imar planları onaylandı. 



İnşaatı devam eden ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin büyük oranda bitirdiği Fahrettin Altay-Üçkuyular Metro İnşaatı’nın imar planlarına işlenmesine ilişkin gerçekleştirilen işlemler sona erdi. İzmirgündemi'nde yer alan habere göre; İzmir Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında “Depolama Tesisleri Ve Atölye Binası Uygulama Projesi ile Birlikte, Narlıdere Metro Güzergahinin Dokuz Eylül Üniversitesi İstasyonu - Güzel Sanatlar İstasyonu Kesiminin Belirlenmesine İlişkin Hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi İstasyonundan Başlayan Narlıdere Metro Güzergahının Belirlenmesine İlişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği" ne onay verildi. 

Plan açıklama raporunda şu ifadelere yer verildi:

"İzmir HRS 4. Aşama Fahrettin Altay - Narlıdere Kaymakamlık Arası Yapım İşi" projesi kapsamında Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Dairesi Başkanlığı'nca güzergâhın projesinde yapılan değişikliklerin iletildiği 29.01.2019 tarih, E.21879 sayılı talep yazısı doğrultusunda önceki güzergaha ilişkin "Güzel Sanatlar İstasyonu civarından Narlıdere Kaymakamlık İstasyonu civarına" kadar yeniden düzenlenen güzergaha yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi, Belediye Meclisimizin 15.02.2019 tarih, 05.154 sayılı kararı ile uygun bulunarak, Başkanlık Makamınca onaylanarak dağıtımı yapılmıştır.

Sonrasında, "İzmir HRS 4. Aşama Fahrettin Altay - Narlıdere Kaymakamlık Arası Yapım İşi" kapsar a Narlıdere güzergahı İzmir İncirli Turizm Merkezi Balçova Kaplıcaları kesimi içinde kalan kısmına ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği izmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 09.12.2019 gün 05.1101 sayılı kararı ile, "İzmir HRS 4. Aşama Fahrettin Altay - Narlıdere Kaymakamlık Arası Yapım İşi" kapsamında Narlıdere Metrosu güzergahının İzmir Inciraltı Turizm Merkezi Tevsii Balçova Kaplıcaları kesimi içinde kalan kısmına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği 09.12.2019 gün 05.1093 sayılı kararı ile uygun bulunarak, 22.04.2020 tarih, 93245 sayılı yazımız ile 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca değerlendirilmesi hususunda Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulmuş, ancak Kültür ve Turizm Bakanlığının 23.02.20201 tarih 1151877 sayılı cevabi yazısı ile bu süreçte İzmir Balçova Termal Turizm Merkezi ve İzmir İnciralti Termal Turizm Merkezi sınırlarının darastılmasına ilişkin 29.01.2021 tarihli ve 3456 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 30.01.2021 tarihli ve 31380 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığından bahisle söz konusu 22.04.2020 tarih, 93245 sayılı yazımızda imar planı değişikliğine konu alanda İzmir Balçova Termal Turizm Merkezi ve İzmir İnciralti Termal Turizm Merkezi sınırları dışında kalması sebebiyle, bahse konu alanda 2634 sayılı Turizmi Teşvik Merkezi Kanunu uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütebilecek bir işlem bulunmadığı bildirilmiştir.

Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattının planları onaylandı!

İzmir HRS 4. Aşama Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık Arası Yapım İşi kapsamında Narlıdere Metrosu güzergahının İnciraltı Turizm Merkezi Tevsii Balçova Kaplıcaları kesimi içinde kalan kısminin imar planlarında belirlenmesine ilişkin alınan Belediye Meclisimizin 09.12.2019 tarih 05.1101 sayılı ve 09.12.2019 tarih 05.1093 sayılı kararlarının Turizm Merkezi Alan sınırının Kültür ve Turizm Bakanlığınca yeniden belirlenmesi sonrasında metro güzergahının Turizm Merkezi Alanı dışında kalması nedeniyle iptal edilerek, İzmir Hafif Raylı Sistemi Projesi Narlıdere Depolama Tesisleri ve Atölye Binası Uygulama Projelerinin Hazırlanması Danışmanlık Hizmet Alımı İşi kapsamında uygulama projelerinin imar planlarına aktarılması talebi ile İzmir HRS 4. Aşama Fahrettin Altay Narlıdere Kaymakamlık Arası Yapım İşi kapsamında, Narlıdere Metrosu Güzergahı ve bu güzergah ana eksenlerinden itibaren 15 m. lik güvenlik sinirinin da gösterildiği onaylı revize güzergah planı kapsamında Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı'nın 24.02.2021 tarih, 63836 sayılı yazısı ekinde iletilen sayısal güzergah verisi doğrultusunda imar planı değişiklikleri hazırlanmıştır.

İzmir HRS 4. aşama güzergahı ve Narlıdere Depolama Tesisleri ve Atölye Binası, Uygulama Projelerinin Hazırlanması Danışmanlık Hizmet Alımı işi kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi istasyonundan Narlıdere Kaymakamlık arasında kalan kesime isabet etmekte olup, çevre yolunun güney kesimindeki meskun bölgede yer almaktadır.


PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

Günlük yolcu sayısı 350 binlere ulaşan İzmir Metrosu'nda mevcut haldeki 180 km'ye ulaşan raylı sistem ağının geliştirilmesine yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinde güzergah, istasyon yerleri, depolama tesisleri imar planına işlenmiştir.Yeni düzenleme sonrası daha hizli ve konforlu kent içi ulaşım imkanı artarak, kent merkezine araçla girme talebinin de azaltılması hedeflenmektedir.

PLAN NOTLARI

Raylı Toplu Taşıma Hattı(Hafif Raylı Sistem-Metro) Güzergahı Onaylı Projesine Göre Uygulama Yapılacaktır.

Raylı Toplu Taşıma Hattı(Hafif Raylı Sistem-Metro) Güzergahında Bulunan Yeraltı Yapılarının Üzerinde Ve/Veya Bitişiğindeki Alanlarda Hafif Raylı Sistem Güvenlik Sınırı İçinde Her Türlü Yapılaşma(Altyapı, Üstyapı) için İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Dairesi Başkanlığının İzni Alınacaktır.

 Plan Onama Sınırları Dışındaki Alanlarda İmar Planı Bilgisi Merci imar Planından Bilgi Amaçlı Olarak Aktarılmıştır. Aktarma Suretiyle Paftalara İşlenilen imar Planı Bilgisine Göre Herhangi Bir İşlem Yapılamaz."


Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu'nda istasyon inşaatları başladı!


Geri Dön