28 / 03 / 2024

Faiz indirimi gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirdi!

Faiz indirimi gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirdi!

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerdeki faiz indirimi, konut piyasasında da heyecan yarattı.



Merkez Bankası’nın faiz indirimi açıklamasından sonra  gelen kamu bankalarındaki kredi faizlerindeki düşüş, emlak dünyasında da hareketlenmeler başladı. Faiz oranları her bankada değişse de şu an yüzde 0,99’lardan başlayan faizle, konut kredisi almak mümkün.

Satış oranlarında yükselme bekleniyor

2018 Haziran ayında Türkiye’de 119 bin 413 olan konut satımı, 2019 yılının Haziran ayında 61 bin 335’e düştü. Konut kredi kullanımda da geçtiğimiz seneye göre yüzde 84’lük bir düşüş oldu. Yüksek faiz oranları sebebiyle kimsenin ev kredisi almaya sıcak bakmaması, sadece nakit parası olanların konut almasıyla düşen satışları canlandırmak için gelen indirimden herkes umutlu.

Uzman broker’lar kredi faiz oranlarının düşmesiyle ev fiyatlarında genel olarak bir yükselme beklemiyor. Piyasadaki sakinlik yüzünden uzun zamandır artışta olan ev stoklarının da indirimle birlikte azalması, dolayısıyla uzun vadede inşaat sektöründe de hareketlenmeler olması bekleniyor. Mevcut mevduat faizlerinin yüzde 19,5 seviyesinde olması da konut fiyatlarının artmasını engelleyecek sebeplerden

Ödemeler kolaylaşacak

Faiz indiriminin getirdiği ödeme rahatlığı rakamlar üzerinden şu şekilde tarif edilebilir: Yüzde 1,5’lik faiz rakamlarıyla 500 bin liralık bir evi 120 taksitle alındığında aylık ödenecek tutar 9 bin lira, geri ödenecek toplam para da 1 milyon 81 bin 111 lira oluyor. Aynı konutu, aynı taksit sayısıyla yüzde 0,99 kredi faiziyle alınca, aylık geri ödenecek rakam 7 bin 138 lira, toplamda geri ödenecek de 856 bin 668 lira oluyor. Yani toplamda ödenen tutarda 225 bin liraya, aylık ödenende de 1.900 liraya yakın fark oluyor.

Yatırım yapmak için fırsat

Gayrimenkul uzmanlarına göre yapılan bu indirim yatırım yapmak için de güzel bir fırsat. Hem uzun hem de kısa vadede her zaman kazandıran yatırım olarak görülen gayrimenkulü, düşük faiz oranlarıyla taksitlendirerek almak için mükemmel zaman olarak görülüyor. Konut stokları eriyene kadar satış rakamlarının sabit kalacağını düşünen uzmanlar, fırsatın bir an önce değerlendirilmesini de öneriyor.

0.99 konut kredisi veren banka sayısı 5'e yükseldi!


Geri Dön