29 / 03 / 2024

Faiz yarışı kızıştı konutta alım zamanı

Faiz yarışı kızıştı konutta alım zamanı

Konut kredisi faizleri yüzde 1'in altına indi. Akbank ve Anadolu Bank'ın 24 ay vade için aylık yüzde 0.99'a çektiği faiz oranlarını Garanti yüzde 0.96'ya, İş Bankası yüzde 0.82'ye kadar düşürdü



Mevduat ve tahvilde faizlerin tek haneye düşmesinin ardından merakla beklenen bireysel kredi faizlerindeki düşüş nihayet gerçekleşmeye başladı. Bankalar hafta başından itibaren birer ikişer konut kredisinde aylık faizleri yüzde 1'in altına çekmeye başladı. Uzun vadeli faiz ve takibe düşme oranlarını dikkate alan bankalar vade uzadıkça oranı yüzde 1.2'lere çıkarmalarına karşın 24 aylık vadede dün faiz oranını aylık bazda yüzde 0.82'ye kadar çekti. Bankalardan beklenen faiz indirimleri gelmeye başladı. Hafta başında Akbank ve Garanti Bankası konut kredisinde faiz oranlarını yüzde 1'in altına çektiğini açıkladı. Akbank, 24 aya kadar olan vadeler için faizi yüzde 0.99, Garanti Bankası ise yüzde 0.96 olarak belirledi. Bu açıklamanın ardından yeni indirimler de peşpeşe gelmeye başladı. İş Bankası 24 ay vadede oranı yüzde 0.82'ye kadar çekerek yarışta agresif olacağının sinyalini verdi.

Dosya masrafraflarına dikkat
Anadolu Bank da oranlarında revizyona gitti ve faizini 24 ay vade için yüzde 0.99'a çekti. Bankaların internet sitelerinden aldığımız faiz oranları 60 aylık vadede yüzde 1.14'lere kadar gerilerken 10 yıllık vadede yüzde 1.15'li seviyelere kadar çekildi. Ancak burada oranların düşmesinin önünde uzun vade riski ve takipteki kredi oranının artışının etkili olduğu belirtiliyor. Ancak konut kredisi kullanmak isteyenler için bu oranlar tek başına gösterge değil. Dosya masrafı, zorunlu olarak yapılan hayat sigortası ve ekpertiz gibi diğer masraflar bankaların faiz oranlarını tek gösterge olmaktan çıkarıyor. Öyle ki alınan masraflar kredi faiz oranını 0.10-0.20 oranında artırabiliyor. Bu nedenle faiz karşılaştırması yapılırken aynı zamanda bankaların diğer masraflar kalemlerinin de hesaba katılması gerekiyor. Örneğin Akbank, 100 bin TL'lik bir kredi kullanan bir tüketiciden bin lira dosya masrafı, 525 lira ekspertiz ücreti ve 170 lira yıllık konut sigortası ve 820 lira da kredi hayat sigortası (yıllık kredi tutarının binde 8.2'si) alıyor. Halkbank ise yaşa göre değişmesine karşın dosya masrafı olarak yüzde 3 (100 bin lira için 3 bin lira), 195 lira hayat, 180 lira konut sigorta masrafı talep ediyor. Anadolu Bank ise dosya masrafı olarak 2 bin 950, sigorta olarak da 24 ay vadede 208, 60 ay vadede 520 lira talep ediyor.

Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge:
'Konut fiyatları artışa geçebilir'
Bir süredir devam eden düşük faiz ortamının, piyasalardaki güven artışı ile birleşmesi sonucunda kredi faizlerinde Akbank olarak büyük indirim yaptık. Düşük faiz ortamının devam etmesi ve ekonominin tekrar canlanması ile konut fiyatları tekrar artışa geçebilir. Yani, şu anda konut alımı için fırsat zamanı olduğunu söyleyebiliriz.

Halkbank Konut Kredileri Müdürü Leal Yılmaz:
Dosya masraflarına dikkat edilmeli!..
Merkez Bankası faiz oranlarının düşmesiyle bankaların fonlama maliyetlerinin azalması, konut kredisi faiz oranlarının da gerilemesine neden oldu. Faiz oranlarında düşüş trendlerinin olduğu dönemlerde, konut sektörü fiyat artışları yaşamıştır. Faiz oranları ile konut fiyatları arasında ters yönde bir ilişki bulunduğu bilinmektedir. İçinde bulunduğumuz konjonktürde devam eden projeler ve mevcut konut stoklarını dikkate alırsak, faiz oranlarındaki düşüş hızı oranında, konut fiyatlarında artışlar olmayabilir. Bu nedenle bu dönemin avantajı kullanılarak fırsata dönüştürülebilir. Kredi faiz oranlarının yanı sıra ödenecek tüm kredi masrafı, dosya masrafı vb. komisyonlar da dikkate alınarak kredi maliyetine karar verilmelidir.

Anadolu Bank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan
Ekim'e kadar borçlanma için en iyi dönem
Merkez Bankasının 2010'da tek haneli faize devam edeceğine ilişkin açıklamalarının ardından trend değişti. 1-2 vadeli konut kresisi faizleri 0.99, 3 yıl ve daha uzun vadeli kredi faiz oranları 1.10 bandına kadar gevşedi. Bu dönemde ise konut fiyatları dip noktada. Bu fırsat olarak değerlendirilebilir. Eylül- Ekim dönemine kadar Mortgage faizlerinin uzun vade borçlanma için en iyi dönem olacağını düşünüyorum.

* % 0.82- Vade 24 ayla sınırlı olsa da bugün için açıklanan en düşük konut kredisi faizi.

* 770 bin kişi- Türkiye'de konut kredisi kullanan ve bankalarda halen kredi borcu ödeyen kişi sayısı Mart 2009 itibariyle 770 bin 87.

* -% 48- Mart 2009 itibariyle son 1 yılda konut kredisi kullananların sayısı % 48 azaldı. Bu yılın ilk 3 ayında 41 bin kişi kredi aldı.

* 38.7 milyar TL- 7 Ağustos itibariyle bankaların kullandırdığı konut kredisi miktarı.

Alınan masraflar kredi faiz oranını 0.10-0.20 oranında artırabiliyor. Bu nedenle faiz karşılaştırması yapılırken aynı zamanda bankaların diğer masraflar kalemlerinin de hesaba katılması gerekiyor.
Bülent Yoldaş/Sabah Emlak


Geri Dön