24 / 04 / 2024

Farplas'tan sanatçıya Bodrum'da ücretsiz rezidans!

Farplas'tan sanatçıya Bodrum'da ücretsiz rezidans!

Farplas Grubu'nun patronu Yunus Büyükkuşoğlu, Bodrum'a sanatçıların ücretsiz yararlanıp, çalışabilecekleri rezidans kuruyor. Benzerleri dünyanın ünlü şehirlerinde olan projeyle genç sanatçılar desteklenecek



Otomotiv yan sanayisinin en büyük şirketlerinden Farplas Grubu'nun Başkanı Yunus Büyükkuşoğlu... Sanayici ve sanatsever kimliğinin yanında eğitime verdiği destekle de iş dünyasının seçkin isimlerinden biri. Kendisi, eşi, anne-babası ve kardeşi adına yaptırdığı yedi tane okul var. Sanat tutkusu da bir beğeninin ötesinde, sanatçı 'hamiliği'ne kadar ulaşmış. 2007 yılında Bodrum'da Türkiye'nin ilk sanat oteli Casa Dell'Arte'ı açtı. Ayrıca Bodrum Torba'da bir sanat köyü var. Otel ve sanat köyünde genç ressamların ayakta durabilmesi için gerekli imkanlar sağlanıyor... Sergiler düzenleniyor, yaptıkları sanat eserlerine alıcı bulunuyor hatta maaş bile ödeniyor. Kısacası sanayiden kazandığını sanata ve eğitime yatıran işadamlarımızdan Büyükkuşoğlu... Ve şimdi çok önemli bir projesi daha var; sanat ve sanatçılar için.

SADECE SANATçILARA AçIK
Yalıkavak Marina'da bir oteli olan Büyükkuşoğlu burayı sanat rezidansına çevireceğini söylüyor. Bir yıl içinde bitmesi beklenen proje kapsamında dünyaca ünlü sanatçılar ve Türk sanatçılar yaz-kış ücret ödemeden burada kalabilecek. Kapıları sadece sanatçılara açık olan rezidansta kira bedeli de yok. 'Elbette herkese ücretsiz olmayacak. Sanatçısına göre değişiyor. Bundan böyle hem maddi hem manevi tüm birikimlerimi bu proje için ayıracağım' diyor Büyükkuşoğlu.

Davet için resim kiralama
Yunus Büyükkuşoğlu ve ortağı Moiz Zilberman, Casa Dell Arte'ın açılışında Fernando Botero'nun 'Yatak Odası' serisinden 'şžişman Kadın' tablosunu altı aylığına kiralamıştı. Yakın zamanda o tabloyu satın alacaklarını söylüyor. Aslında dünyada oldukça yaygın bir durum sanat eseri kiralamak. Yunus Büyükkuşoğlu Türkiye'de ise sanat eseri kiralamanın henüz yaygınlaşmadığını söylüyor. Ama çok özel eserleri hariç, o tablolarını kiralamaya karşı değil.

Sanat kulübü kurdular
Yunus Bey'le görüşmem esnasında 20 sanatsever arkadaşın bir araya gelip iki ay önce Beyoğlu'nda bir sanat kulübü kurduklarını öğreniyorum. 20 kişi arasında Can Has, Metin Mızraklı, Koray Acarlı gibi isimler olduğunu söylüyor. Her hafta kulüpte toplanıp sanat söyleşileri yaptıklarını anlatıyor. Bir de kim hangi resmi alırsa alsın önce İstiklal Caddesi üzerindeki bu kulüpte asıyormuş. Ve hep birlikte bir ay eseri seyredip üzerinde konuşuyorlarmış.

FON KURUP GENçLERİ DESTEKLEYECEK

Yunus Büyükkuşoğlu ve 'sanat kulübü'ndeki arkadaşları genç sanatçıları desteklemek için de Türkiye'de bir ilke imza atma hazırlığında. Bir fon oluşturarak genç sanatçıların eserlerini alacaklarını söyleyen Büyükkuşoğlu, bu sayede çağdaş sanata daha fazla katkı sağlayabileceklerinin altını çiziyor.

Sabah / Burcu Aldinç


Geri Dön