25 / 04 / 2024

Fatih kentsel dönüşüm projesi ne zaman başlayacak?

Fatih kentsel dönüşüm projesi ne zaman başlayacak?

İstanbul’da, Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Camii ve Ayasofya’nın da yer aldığı “Tarihi Yarımada” için Fatih Belediyesi’nin hazırladığı kapsamlı kentsel dönüşüm planında mühim bir aşamaya gelindi.



İstanbul’da, Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Camii ve Ayasofya’nın da yer aldığı “Tarihi Yarımada” için Fatih Belediyesi’nin hazırladığı kapsamlı kentsel dönüşüm planında mühim bir aşamaya gelindi. Bölgenin, tarihi miras korunarak daha güvenli bir şekilde geleceğe taşınması amacıyla başlatılacak dönüşümle ilgili iş dünyasına yatırım çağrısında bulunuldu.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yarımadanın yeniden yapılandırılması için hazırladıkları kentsel dönüşüm planını, belediye meclisinde görüşerek karara bağladıklarını söyledi.


İMAR PLANINA AYKIRI OLAMAZ

Bu kararı almadan evvel İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili organları, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun temsilcileri, belde plancıları, mimarlar ve tarihçilerle kapsamlı çalışma yaptıklarını vurgulayan Demir, şöyle devam etti: 


“Turizm alanlarında inanılmaz bir kıymet, oraya çok ağırbaşlı bir yöneliş mevcut. Buna rağmen derhal yanı başındaki ev alanlarında da bilhassa Nişanca çevresi ise çöküntü alanı olmaya, dahil ve hariç göçe maruz kalmaya başladı. Sıkıntılı bölgeler oluştu. Bunu dengelemek gerekiyordu. Yani koruma kullanma dengesiyle buraların bir bölgeye sıkışmış değeri, Tarihi Yarımada’yı Eminönü bölgesine yaymak gerekiyordu. Yine Tarihi Yarımada içerisinde bayındırlık planının ruhuna aykırı olmamak kaydıyla hane pansiyonculuğunun önünü açtık. Ümit ediyoruz ki yatırımcıların da yönelmesiyle doğal kısa zamanda Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Camii, Ayasofya ve bu bölgelerde bir dönüşümün olacağını düşünüyoruz.”


DEPREME DAYANIKLI BİNALAR YAPILACAK

Demir, dönüşümle ilgili 2004 yılının mayıs ayında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca bir karar alındığını hatırlattı. O kararda, fonksiyon değişikliğinde yani iş hanının otele dönüştürülmesinde bayındırlık planlarının geçerli olduğunun belirtildiğini kaydeden Demir, “Mesela 6-7 katlı yapı iş hanıdır, otele dönüşecekse yıkılıp yerine 5 katlı yapı yapılacaktır. Böyle de bir avantajımız mevcut. Tarihi Yarımada’da hem kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz hem bir yere sıkıştırılmış değerleri her tarafa yayılmasını hem de zelzeleye dayanıklı binaların oluşmasını sağlayacağız. Bu sayede düş ettiğimiz mimariye kavuşmuş olacağız” değerlendirmesinde bulundu. 



Son Dakika 



Geri Dön