29 / 03 / 2024

Fatih Mevlanakapı Mahallesi'nde kentsel dönüşüm çalışmaları başladı!

Fatih Mevlanakapı Mahallesi'nde kentsel dönüşüm çalışmaları başladı!

İstanbul’un birçok semtinde başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarına Fatih ilçesine bağlı Mevlanakapı Mahallesi de katıldı. Yetkililer mahallenin SİT alanı olduğu için yıkıma alındığını belirtti.



İstanbul’un birçok semti, hükümetin kentsel dönüşüm adı altında yürüttüğü rant projesinin kıskacında. Beyoğlu’na bağlı Okmeydanı  Mahallesi, Kadıköy’e bağlı Fikirtepe Mahallesi, Maltepe’ye bağlı Gülsuyu, Ataşehir’e bağlı 1 Mayıs Mahallesi... Ve bu mahallelere her gün bir yenisi ekleniyor. İstanbul’un Suriçi denilen bölgesinde yer alan Fatih ilçesine bağlı Mevlanakapı Mahallesi de bu rant projesinin içine katılan mahallelerden.


Hizmet verilmiyor


Hükümet rant yıkımı için de SİT alanı, Afet bölgesi gibi kılıflar uyduruyor. Okmeydanı Afet bölgesi diye yıkılmak istenirken, Mevlanakapı için ise SİT alanı bahanesi öne sürülüyor. Fatih Belediyesi, senelerdir Mevlanakapı’ya hizmet vermiyor. Mahalle sakinleri, belediyenin Süleymaniye’dekine benzer şekilde “Çürümeye bırakarak yıldırma” politikası yürüttüğünü söylüyor. Mevlanakapı’daki rant projesi; ‘nüfus sayımı’ bahanesiyle evlerde yaşayan yurttaşlar hakkında bilgi toplanarak yapılmaya çalışılıyor. Yine ‘riskli alan’ ilan edilerek ranta açılan semtlerden Fikirtepe’de 2010 yılından beri halk inşaat cehenneminde yaşıyor. Halkın bir kısmı Fikirtepe’yi bırakmış. Buradaki yıkık evlerde ise savaştan kaçıp gelen Suriyeliler kalıyor. Senelerdir Okmeydanı’nı hedefine alan AKP’li Beyoğlu Belediyesi, geçtiğimiz aylarda Beyoğlu’na bağlı altı mahalleyi resmi olarak Afet Bölgesi’ne aldı. Okmeydanı da bu mahallerden biri. Geçtiğimiz hafta mahkemeye dilekçe veren mahalle halkı, mahallelerini savunacaklarını ve ranta geçit vermeyeceklerini belirtmişit.




Özgür Gündem


Geri Dön