19 / 04 / 2024

Fatma Güldemet Sarı Adana'ya yapılacak yatırımları anlattı!

Fatma Güldemet Sarı Adana'ya yapılacak yatırımları anlattı!

Bakan olduktan sonra Adana'daki ilk basın toplantısını bir otelde düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Adana'ya yapacakları yatırımları açıkladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Adana'ya yapacakları yatırımları açıkladı. Bakan olduktan sonra Adana'daki ilk basın toplantısını bir otelde düzenleyen Sarı, "Bu onuru bana lütfeden herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm Adana'nın, tüm Çukurova'nın bakanı olarak elimden gelen hizmetin sonuna kadar yapmaya çalışacağım" diye konuştu. 


TOKİ aracılığıyla emeklileri ev sahibi yapma projelerine 18. kent olarak Adana'yı da dahil ettiklerini söyleyen Bakan Sarı, bölge olarak Sarıçam'da arazi tespitleri yaptıklarını ve ilerleyen günlerde gerekli açıklamada bulunacaklarını kaydetti. Bakan Sarı, daha yaşanabilir bir şehir için belediyelere çevre ve altyapı konusunda yardımlarda bulunacaklarını da ifade etti. 


Kurulacak bölgesel temiz hava merkezlerinden birinin de Adana'da olacağını açıklayan Bakan Sarı, bu birimin Akdeniz Temiz Hava Merkezi olarak görev alacağını ve Mersin, Kilis, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye'yi kapsayacağını dile getirdi. 


Bakan Sarı, bölgede 12 mevcut istasyona ilave olarak 36 istasyon daha kuracaklarını anlattı.Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin havzalarında su kalitelerini ortaya çıkaracaklarını söyleyen Bakan Fatma Güldemet Sarı, havzayı kirleten unsurları tespit edip, atık suları arıtmadan Seyhan ve Ceyhan'a deşarj eden belediyeleri atık su arıtma tesisine kavuşturacaklarını bildirdi. 


İmar planları ve kentsel dönüşümün öncelikli olduğunu vurgulayan Bakan Sarı, plan sorununun çözülememesinin Adana'nın yeniden imar edilememesine, böylece gelişememesine sebep olduğunu dile getirdi. Adana'da 8 adet riskli alan ve 2 rezervin belirlendiğini söyleyen Bakan Sarı, 50 bin kişinin yaşadığı bu alanların hızlıca dönüştürülmesi için özel sektörün teşvik edileceğini ve belediyelere ise gerekli kaynakların aktarıldığını sözlerine ekledi. Bakan Sarı, kentin 460 kilometrekarelik bölümünün havadan görüntülendiğini ve bu verilerin kullanılarak il ve ilçelerdeki harita ile imar planı çalışmalarının hız kazanacağını kaydetti. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aladağ'a 4 milyon 600 bin lira bütçeli 300 kişilik kız ve erkek yurdu yapılacağını, kent merkezindeki Tapu ve Kadastro müdürlüklerinin mevcut binalarının deprem riski nedeniyle taşınacağını anlattı. 


"Rusya ile krizin atlatılmasını temenni ediyoruz" 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, sera gazı emisyon azalımını 2030 yılına kadar yüzde 21'e kadar azaltacaklarını taahhüt ettiklerini ve 2020 İklim Zirvesi'nin ev sahipliğini yapmak için başvuruda bulunacaklarını kaydetti. 


Bakan Sarı, Paris'te gerçekleştirilen İklim Zirvesi'ne ilişkin bir soru üzerine Türkiye olarak iyi niyet katkılarını sunduklarını, sera gazı azalımını 2030'a kadar yüzde 21 'e indirmeyi taahhüt ettiklerini ifade etti. Sera gazı emisyon azalımı çalışmalarında Yeşil İklim Fonu'ndan faydalanmak için ortak bir karar alınması halinde bir mutabakat imzalanacağını belirten Bakan Sarı, 2020'de yapılacak İklim Zirvesi'ne ev sahipliği yapmak için de başvuruda bulunacaklarını söyledi. Rusya ile yaşanan gerginliğe ve Mersin Akkuyu'da Rusya'nın kuracağı nükleer santrale de değinen Bakan Sarı, "Gerginlik ortamının büyümesini, uzamasını istemiyoruz. Bunu istemememiz Türkiye sınırlarının ihlaline göz yumacağımız anlamına gelmiyor. Angajman çerçevesinde bir müdahale var. Bu uluslararası olarak da haklı görülüyor. İkili görüşmeleri Dışişleri Bakanlığımız yaptı ve görüşmeler devam ediyor. Temennimiz krizin atlatılması noktasında" şeklinde konuştu. 


Adana Çukurova Press


Geri Dön