25 / 04 / 2024

Faturalardaki kayıp kaçak bedeli sorunu!

Faturalardaki kayıp kaçak bedeli sorunu!

Yargıtay’ın kayıp kaçak bedeliyle ilgili kararına rağmen vatandaş, ödediği bu bedelin miktarını bir türlü öğrenemiyor. Bunun peşine düşen vatandaş, şirketler ile TEDAŞ arasında kapı kapı dolaştırılıyor



Yargıtay’ın kayıp kaçak bedeliyle ilgili kararına rağmen vatandaş, ödediği bu bedelin miktarını bir türlü öğrenemiyor. Bunun peşine düşen vatandaş, şirketler ile TEDAŞ arasında kapı kapı dolaştırılıyor.

Elektrik faturalarında kayıp kaçak ve TRT payı ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Özellikle son dönemde kayıp kaçak bedelini öğrenmek isteyen vatandaşların çabaları sonuçsuz kalıyor.


KAÇAĞI ÖNLEMEK ZULÜM


Akdeniz ve İstanbul Avrupa Yakası abonelerinin bu konuda sıkıntısı çok. Kaçak elektriğin yükünü çeken düzenli fatura abonelerinin bunun bedelini öğrenme girişimleri de sonuçsuz kaldı. Öğrenilecek bedelle kaymakamlıklardaki Tüketici Hakem Heyetleri’ne müracaat etmek isteyenler ilk aşamayı bir türlü geçemiyor.  Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde müracaat eden vatandaşlar, dağıtım şirketlerinden Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (TEDAŞ) yönlendiriliyor. TEDAŞ’ta vatandaşı yine dağıtım şirketlerine yolluyor.


1 aydan fazladır dağıtım şirketleri önünde kuyruklar oluşturan vatandaşlar kaçak bedelini öğrenemiyor. Öğrenenler ise Tüketici Hakem Heyetleri’ndeki yoğunluk sebebiyle 1-2 yıl sonrasına dosyanın görüşüleceği cevabıyla karşılaşıyor.


BİMER ÜZERİNDEN SORABİLİRLER


Hakkını arayan vatandaşa uygulanan zulümde Hükümet’in ve diğer yetkililerin sağıra yattığını söyleyen Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz, şunları söyledi:


“Firmalar son 1 yıla ait kayıtları verebileceklerini söylüyorlar. İhaleden önceki bedellerin ‘TEDAŞ’tan alınmasını istiyorlar. TEDAŞ ise vatandaşı kapıdan geri çeviriyor. Vatandaş mağdur oluyorlar. Vatandaşlar Başbakanlık BİMER üzerinden ödemiş oldukları kayıp kaçak bedelini sorabilirler.”


AİHM'E KADAR GİDERİZ


Bülent Deniz, abonelere önerilerde bulunarak şunları söyledi: “Dağıtım firmalarından da son 1 yıla ait bedeli öğrensinler. Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapsınlar. ”. Deniz ayrıca , Türkiye’de sonuç alınamaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİM) dava açacaklarını kaydetti.


TEDAŞ: YETKİMİZ YOK


TEDAŞ aboneye, "Elektrik dağıtım hizmetine ilişkin kayıp kaçak bedelleri ile ilgili olarak genel müdürlüğümüzün herhangi bir tasarruf yetkisi bulunmamaktadır” uyarısı yapıyor.


Bugün


Geri Dön