20 / 04 / 2024

Fed faiz kararını bugün açıklayacak!

Fed faiz kararını bugün açıklayacak!

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşam açıklanacak toplantı tutanakları beklenirken, yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararına odaklandı.



ABD'de dün nisan ayı konut başlangıçlarının son 24 yılın en iyi performansını göstermesinin ardından New York borsasında yatay bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,07 yükselişle rekorunu 18.312 puana taşırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,06 ve Nasdaq Teknoloji endeksi de yüzde 0,17 değer kaybetti. Hafta başında yüzde 2,24 seviyesine yükselen ve dün yüzde 2,30'u gören ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri de yüzde 2,27 seviyelerinde dengelendi.


Analistler, Fed'in bu akşam açıklanacak 28-29 Nisan tarihli toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirterek, ayrıca nisan ayı TÜFE ve imalat sanayi verilerinin de piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.


Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure'nun, bankanın mayıs ve haziran aylarında önden yüklemeli bir parasal genişleme uygulamasını dikkate aldığını belirtmesinin ardından Avrupa borsalarında hızlı yükseliş görüldü. Gelişme sonrasında dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,23, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,09 ve  İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38 primle kapandı. Geçen haftaki yükseliş trendi sonrasında parasal genişlemeye yönelik söylemlerle düşüşe geçen avro/dolar paritesi dün yüzde 1,5 değer kaybetti ve 1,13 seviyelerinden başladığı günü 1,11 seviyelerinden tamamladı.


Asya tarafında ise Japonya'da ilk çeyrek büyümenin yıllık yüzde 2,4 ile beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından Nikkei endeksi yüzde 1,05 değer kazandı. Çin'de Şanghay bileşik endeksinin kazancı ise yüzde 2'ye yaklaştı.


Yurt içi piyasalarda ise dünkü tatilin ardından, bugün açıklanacak TCMB faiz kararı bekleniyor. Dolar/TL, son açıklanan makroekonomik verilerin ardından uluslararası piyasalarda dolara olan talebin artmasının etkisiyle dün 2,6044 seviyesine kadar yükselirken, bugün 2,5970 seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.


Analistler, TCMB faiz kararının yanı sıra bu akşam açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının, pazartesi gününü yüzde 1,2 yükselişle tamamlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinin yönü üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor.


AA Finans'ın, PPK toplantısına ilişkin gerçekleştirdiği beklenti anketine göre ekonomistler politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı), faiz koridorunun üst ve alt bandında herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor.


TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor.


Bugün piyasaların takip edeceği veriler şöyle;


12.00 Avro Bölgesi, mart ayı inşaat üretimi


14.00 Türkiye, TCMB Para Politikası Kurulu faiz kararı


21.00 ABD, Fed 28-29 Nisan toplantı tutanakları


Geri Dön