25 / 04 / 2024

Fed'den Mart'ta 50 baz puan artış beklemiyor

Fed'den Mart'ta 50 baz puan artış beklemiyor

Rusya'nın Ukrayna arasındaki savaşın parasal sıkılaşma görünümüyle ilgili endişeler oluşturmasından sonra piyasa aktörleri Fed'in Mart ayında 25 baz puanı aşan bir faiz artışı yapmasına olmaz gözüyle bakıyor.



Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş para politikasına yönelik beklentileri de değiştirmeye başladı. 
Yaşanan olaylardan sonra sektör aktörleri Fed'in Mart ayında 50 baz puan faiz artışına ulaşacağı yönündeki beklentilerini geri çekti. Piyasanın Mart'ta Fed'den 50 baz puanlık faiz artışı beklentisi beklenmiyor.

Söz konusu swap göstergelerine bakıldığında 25 baz puanlık artışa ise kesin ihtimal veriliyor.

Rusya-Ukrayna savaşından önce Fed'in Mart'ta 50 baz puanlık faiz artışı olacağı yönündeki beklentiler artmıştı.

10 Şubat'ta söz konusu göstergelere göre piyasa Mart'ta yüzde 80 ihtimalle 50 baz puanlık faiz artışı olacağı bekleniyordu.

Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz artışı beklentisi

Fed den Mart ta 50 baz puan artış beklemiyor

Aynı şekilde Avrupa Merkez Bankası'na yönelik beklentiler de değişim göstermekte.

Bloomberg'te yer alan habere göre, para sektörlerinde AMB’nin ilk yükselişi 2023 Ocak ayında yapması ve faizi 25 baz puan yükseltmesi fiyatlanıyor.

Geçtiğimiz ayın ortasında bankanın 2022 yılının Eylül ve Aralık aylarında mevduat faizlerinde iki faiz artışı gerçekleştirmesi, bu şekilde faizin 2014 yılından itibaren ilk defa yüzde 0’a yükselmesi bekleniyordu.

Bankanın varlık alımlarını azaltma programı da Rusya ile Ukrayna savaşı sonrası devreye alınan yaptırımlar ve olası ekonomik etkileri sebebiyle politika yapıcılar için daha karmaşık hal aldı.

Geçtiğimiz hafta AMB Üyesi Robert Holzmann Ukrayna’daki çatışmanın Merkez Bankası’nın teşviklerden çıkışını geciktirebileceğini kaydetmişti. Benzer biçimde birkaç diğer üyeler de para politikası ayarlamalarında sabırlı olmak gerektiğine değiniyor.

FED faiz kararı sonrası altında şok hamle! Gören inanamıyor!

Fed sonrası dolar güçlendi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön