28 / 03 / 2024

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesi 664 milyon dolarla Setur'un!

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesi 664 milyon dolarla Setur'un!

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesi bugün saat 15.00'te başladı. İhaleyi 664 milyon dolarla 15 yıldır Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nı işleten Koç Grubu'na bağlı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş (Setur) kazandı...



Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 30 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilme ihalesi 12 Mayıs'ta gerçekleştirilmişti. Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesinde teklifler saat 17.00'ye kadar toplanmıştı. 


Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'na Akın Holding A.Ş.- Edip Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu, Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş, Safi Gayrimenkul ve Yatırımları Sanayi Ticaret A.Ş, Dati Yatırım Holding A.Ş, Tepe-Kaya Ortak Girişim Grubu, Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş ve Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. –Yılport Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu olmak üzere 7 teklif gelmişti. 


Geçici teminat bedeli 10 milyon dolar olarak belirlenen ve pazarlık usulü yapılan teklif alma süreci sonrasında bugün ihale gerçekleştirildi. İhale saat 15.00 itibariyle başladı. İhale komisyonu başkanı Ahmet Aksu öncelikle katılımcı olan 7 firmanın adını açıkladı ve ihale süreci hakkında bilgiler verdi. 


Özelleştirme duyusuru ilk olarak 28 Şubat tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan ihale, kapı zarf ile başladı ve 3 elemeli tur ile devam etti. Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne bağlı olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın sadece ihale dökümanı 20 bin TL. 


İlk etapta zarflardan çıkan en yüksek rakam 376 milyon dolar olarak belirlendi. Akın Holding A.Ş.- Edip Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. ihaleden çekildikten sonra en yüksek teklif 424 milyon dolara çıktı. 


İhale bedelinin yüzde 20'si peşin ödenecek olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesinde ikinci elemeli turda Taş Yapı İnşaat elendi. İkinci elemeli turun en yüksek rakamı 469 milyon dolar olarak belirlendi. 


Sonrasında Tepe-Kaya Ortak Girişim Grubu'nun ihaleden çekildiği Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesinde tutar 510 milyon doları geçti ve Akdeniz-Yılport bir mola aldı. Mola sonrasında teklif sahipleri 1'er 1'er milyon dolar fiyat artırıken, Akdeniz-Yılport bir anda 30 milyon dolar arttırdı.


Bu artış sonrasında 570 milyon dolardan 600 milyon dolara çıkaran Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. (Ağaoğlu) –Yılport Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi. Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. (Ağaoğlu) –Yılport Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu ihaleden çekilmesinden sonra Koç Grubu'na bağlı Setur yetkilileri mola aldı. 


İhale sonrasında Tek-Art (Setur) ile Safi Gayrimenkul arasında sürdü. Açık artırma 650 milyon doları geçince Koç Grubu ikinci kez mola aldı. Ve son olarak Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesini 664 milyon dolarla Koç Grubu kazandı. Grup son 15 yıldır limanı işletiyordu.


Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı hakkında: 

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı alanına ilişkin koruma amaçlı imar planları 9 Mayıs 2013 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylanmıştı. 28 Şubat tarihinde de Resmi Gazete'de ihale bilgisi yayınlanmıştı. 


İstanbul'un Kadıköy ilçesi Zühtüpaşa Mahallesi Kalamış-Fener Caddesi mevkisinde sınırları belirtilen 115 bin 821,84 metrekare yüzölçümlü dolgu alanı ve 319 bin 306,74 metrekare yüzölçümlü deniz yüzeyi (iki yat limanı) olmak üzere toplam 435 bin 128,58 metrekare yüzölçümlü devletin tasarrufu altındaki alan.


Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait 274 ada, 1 numaralı parsel ve devletin tasarrufu altındaki alanlardan oluşan 436 bin 263,58 metrekarelik alana (deniz yüzeyi alanı da dahil) yönelik "yat limanı alanı" ve "balıkçı barınağı alanı" kararı getirilmesine ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı onaylanmıştı.


Söz konusu Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nı 15 yıldır Koç Grubu işletiyordu. Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, 91 yatı denizde 220 yatı ise karada bağlayabilme kapasitesine sahip. 


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön