16 / 04 / 2024

Ferdi İskan nasıl alınır?

Ferdi İskan nasıl alınır?

Bina inşaatı tamamlandı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi alındı. Bundan sonraki adım ise Ferdi İskan Belgesi çıkarmak. Ancak atacağınız adımları ve cebinizden ne kadar çıkacağını bilmiyorsunuz. Adım adım Ferdi İskan nasıl alınır? sorunuzun yanıtı bu haberde.




Ferdi İskan diğer adıyla Bağımsız Bölüm Kullanma İzni Belgesi, bağımsız bölüm sahiplerinin müracaatı ile her bağımsız bölüm için ayrı ayrı düzenlenen ruhsat niteliğinde bir izin belgesi. Bu belgenin masrafları ise genellikle bağımsız bölüm sahibi tarafından karşılanıyor.  

Ferdi İskan Belgesi çok önemli bir belge. Bulunmadığı durumda su ve elektrik evlerinize bağlanamıyor. Siz de Ferdi İskan Belgesi alacaksınız fakat ne yapacağınızı merak ediyorsunuz. EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Zuhal Balsarı'ya adım adım yapacaklarınızı sorduk. İşte Ferdi İskan nasıl alınır? 


Ferdi İskan nasıl alınır?


İskan Belgesi varsa Ferdi İskan alınır 

Ferdi İskan belgesinin, söz konusu bağımsız bölümün bulunduğu binanın, Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan Belgesi) var ise alınabildiğini söyleyen Zuhal Balsarı, “Yapı Kullanma İzin Belgesi diğer adıyla İskan Belgesi, bağımsız bölümün yer aldığı komple bina ile ilgili genel bir izindir. Binanın yerel makamlarca onaylı bir şekilde inşaa edildiğinin kanıtıdır. Yapı Kullanma İzin Belgesi masraflarını genellikle müteahhit firma karşılar” dedi. 


Ferdi İskan ne zaman ve nasıl alınır? 

Ferdi İskan Belgesi'nin söz konusu bağımsız bölümün bulunduğu binanın inşaatının tamamen bitmesi durumunda tamamı için ya da kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımların kullanılabilmesi için gereken Yapı Kullanma İzin Belgesi tanzim edildikten sonra alındığına vurgu yapan Balsarı, belgenin yapı sahibi veya bağımsız bölüm sahiplerinin müracaatı ile alınabildiğini sözlerine ekledi.  


Ferdi İskan başvurusunda istenen belgeler nelerdir? 

Balsarı, Ferdi İskan başvurusunda gerekli olan belgeler konusunda ise şunları anlattı, “Yapı Kullanma İzin Belgesi, düzenlenmiş binalardaki bağımsız bölüm sahipleri, 3 adet tapu fotokopisi ile Belediye Fen İşleri Müdürlüğü'ne başvurarak yapı kullanma izni harçlarını emlak vergisi ve katılım paylarını ödeyerek ve vergi dairesinden ilişiğini keserek kendi bağımsız bölümü için yapı kullanma izin belgesi alabilir. Yapı Kullanma izni ile ilgili kuruluşlara başvurarak su, elektirk ve telefon abonelikleri de yaptırabilir. 


Bu belgeler liste halinde;


1- Ferdi İskan Belgesi için öncelikle bu belgenin talep edildiği bağımsız bölüme ait son tarihli tapu veya tapu kayıt sureti, 


2- Belediye Gelirler Müdürlüğü'nden söz konusu bağımsız bölüme ait borcu olmadığına dair “Borcu Yoktur Belgesi”,


3- Ad, Parsel ve bağımsız bölüm numarasını içeren Yapı Kullanma İzni talep eden bağımsız bölüm sahibi tarafından imzalı dilekçe, 


4- İlgili vergi dairesinden alınan bağımsız bölüme ait ilişik kesme belgesi” 


Ferdi İskan masrafları ne kadar? 

Ferdi İskan'ın çok önemli ve gerekli bir belge olduğunun altını çizen Balsarı, “Bunun için yerel yönetime bir ücret ödeniyor ve bu ücret de bir yerel yönetimden diğerine değişiklik gösteriyor. Fakat bu ücret metrekare sayısına göre olacaktır. Ayrıca elektrik ve su sayaçları için cüzi bir ücret daha karşınıza çıkar” açıklamasında bulundu. 


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön